Флашмоб срещу незаконното подслушване пред благоевградската полиция
Флашмоб срещу незаконното подслушване пред благоевградската полиция / снимка: DarikNews.bg, Благоевград
Организаторът на нестандартния протест Людмила Манова
63498
Организаторът на нестандартния протест Людмила Манова
  • Организаторът на нестандартния протест Людмила Манова

Флашмоб срещу незаконното подслушване се проведе днес пред Областната дирекция на МВР в Благоевград. Около 10-ина души се събраха в знак на протест срещу незаконното подслушване и поръчковите СРС-та.

„Тук сме, защото не сме безразлични към това да ни подслушват нерегламентирано и отстояваме правото си на лична свобода и неприкосновеност на кореспонденцията ни. Днешният флашмоб е израз на нашето недоволство към всички подслушвания, които бяха установени”, заяви организаторът на протестните действия Людмила Манова.

Скандалът с подслушванията гръмна, след като в края на март председателят на социалистическата партия Сергей Станишев изнесе анонимен сигнал, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно е подслушвал немалко известни хора. Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Прокуратурата започна проверка по сигнала на червения лидер. Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване, бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проверката показа, че са налице предпоставките за незаконно подслушване, но не беше даден категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Не е ясно и дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на СДОТО е изтрил всички данни от системата.