Парите за болниците може да скочат двойно, ако се плаща за реално извършени интензивни грижи
Парите за болниците може да скочат двойно, ако се плаща за реално извършени интензивни грижи / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ако се плаща там, където реално се извършват интензивни грижи, цената на клиничната пътека може да се увеличи двойно, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Николай Петров, цитиран от БТА. Той предлага да не се плаща един месец за интензивни грижи на болница, която отчита нереална дейност в интензивното лечение. Ако болницата продължава да отчита нереална дейност, ще се извършват строги проверки на място и ще се плаща за толкова пациенти, колкото бъдат открити в отделението по интензивни грижи, допълни Петров. Не винаги сме екзактни, каза министър Петров в отговор на въпрос дали подозира, че липсва реален отчет на пациентите, за които са положени интензивни грижи.

Предстоят промени в нормативната уредба, засягаща извършването на интензивно лечение, критериите, на които трябва да отговарят клиниките и отделенията, в които се извършват, унифициране на обема дейност, който се извършва в тях, допълни министър Петров. Той уточни, че критериите няма да бъдат драстично завишавани, така че по-малките болници да не могат да отговорят на тях и за да не се получи концентрация на интензивно лечение само в няколко големи болници.

Промените се налагат поради намаляване почти двойно на заплащането от страна на Здравната каса, след като от началото на тази година интензивното лечение се плаща от Касата, а не от Министерството на здравеопазването.

Министър Петров присъства на пресконференция по повод Европейския ден на пациента, която се проведе във Военномедицинска академия. Представители на пациентски организации се обединиха около меморандум за приоритетите в здравеопазването за 2013 год. и за следващите пет години. Документът ще бъде връчен на министър Петров и на Министерския съвет.