ВИДЕО: Гришо смачка Майер, влиза в топ 30 и е на мечтан 1/4-финал срещу Надал
ВИДЕО: Гришо смачка Майер, влиза в топ 30 и е на мечтан 1/4-финал срещу Надал / БГНЕС

Първата тенис ракета на България Григор Димитров се класира за първия 1/4-финал от Мастърс турнир в кариерата си, след като победи безапелационно Флориан Майер с 6:2, 6:4 и записа трета поредна победа в Монте Карло.

Така в следващата фаза ще станем свидетели на мечтан мач между Гришо и „Кралят на клея“ Рафаел Надал, който 8 години подред е шампион на този турнир.

Освен това с успеха си срещу германеца българинът си осигури 62,950 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата, които му гарантират дебют в Топ 30 на света след края на седмицата.

Григор имаше стари сметки за уреждане с Флориан Майер. В единствения им мач до този момент немецът бе спечелил трудно на клея на турнира в Мюнхен със 7:6, 3:6, 6:4.

Българският талант обаче показа, че в сравнение с преди 2 години е израснал много и вече е доста над нивото на Майер. Димитров тотално надигра своя съперник, почти не бъркаше като показа много стабилна игра на иначе по-колебливия си бекхенд и след час и 7 минути си осигури място сред топ 8 на престижния турнир.

Мачът започна на високо темпо за българина, който набързо поведе с 1:0, а в следващия гейм имаше шанс за пробив, но Майер го отрази и изравни. Последваха три гейма в полза на сервиращите, в които направи впечатление лекотата, с която Димитров играе на свой сервис. В същото време немецът имаше затруднения със своето подаване и логичното се случи – при 3:2 Гришо изигра страхотен гейм, в който се възползва от грешки на съперника си, поведе с 40:0 и още при първата от трите си възможности за пробив с брилянтен минаващ удар покрай излезлия на мрежата Майер направи резултата 4:2.

Последва нов сервис гейм за нула за българина, с което поредните точки за него станаха 12, а след това Гришо продължи да играе безгрешно и затвори сета с нов пробив – 6:2.

Втората част започна трудно за Димитров, който при 1:1 спаси два шанса за пробив на своя съперник, но пък веднага след това на свой ред проби немеца за 3:1. Последваха четири гейма с успех за сервиращите и така се стигна до резултат 5:3, при който хасковлията сервираше за спечелване на мача. В този момент обаче 30-тият в ранглистата Майер направи първия си пробив в мача. Това изобщо не притесни Григор, който още в следващия гейм на свой ред стигна до два шанса за пробив, възползва се от втория и спечели мача, който го прати на мечтания 1/4-финал срещу Рафа Надал.

Любопитен факт е, че мачът на Надал на Централния корт вървеше със същото темпо като този на Гришо. Испанецът трябваше да се справи със съпротивата на друг немец – Филип Колшрайбер и само минута, след като Димитров вече си бе осигурил място на 1/4-финалите, Надал направи същото с абсолютно същия резултат – 6:2, 6:4.

До момента Гришо победи трима съперници (Малис, Типсаревич, Майер), срещу които до момента имаше само загуби, а такава е ситуацията и в статистиката му срещу Надал. Двамата имат една среща помежду си - през 2009 година, когато 17-годишният Григор изгря на голямата сцена на турнира в Ротердам и бе близо до сензацията, но в крайна сметка загуби с 5:7, 6:3, 2:6. Мачът ще се играе в петък на Централния корт, а от колко часа ще стане ясно по-късно през деня.