Център Хираяма отвори филиал в СОУ Ем. Станев
Център Хираяма отвори филиал в СОУ Ем. Станев / DarikNews.bg

Филиал на Центъра за международен културен диалог и младежко сътрудничество "Икуо Хираяма" отвори врати във великотърновското СОУ "Ем. Станев". За откриването му днес в училището пристигна лично японският посланик Такаши Коидзуми. Единственият такъв център за Европа е открит през 2009 г. в София. От тогава търновската гимназия е едно от трите асоциирани към него български училища.

Икуо Хираяма е световноизвестен художник и един от малкото, оцелели след бомбардировките в Хирошима. Бил е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и от дълги години работи за опазване на културното наследство и мира на Земята. Идеята му е да покаже, че и днес, както преди хилядолетия, е възможно държавите, въпреки всичките им различия, да си сътрудничат и да работят заедно. Основател е на фондация „Икуо Хираяма", която всяка година дава стипендии на талантливи младежи, които се изявяват в различни области на изкуството.

В новооткрития център учениците на СОУ „Емилиян Станев" ще могат да научат как се правят оригами и икебана, какво означават японските йероглифи и др. Учителката по литературата Валентина Дянкова, която е председател на Българо-японското дружество за приятелство, ще управлява училищния център. Екипът на гимназията е готов да кандидатства за средства по различни проекти, за да може деца от училището да отидат до Япония и след това да приемат свои съученици тук.

Няколко творчески работилници бяха организирани в СОУ „Емилиян Станев", така че японският посланик и неговата съпруга имаха възможност да видят как се тъче на български стан. Ученици рисуваха върху стъкло и кратунки и изработваха бижута пред очите на гостите.