Меркел: Ще изпълня третия си мандат до край, ако бъда преизбрана
Меркел: Ще изпълня третия си мандат до край, ако бъда преизбрана / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел увери, че ще изпълни до край третия си мандат, ако бъде преизбрана през септември. Тя направи това изказване в интервю за ежедневника "Билд", информира БГНЕС.

"Искам да управлявам отново коалицията от християндемократи и либерали и искам да продължа да се ангажирам като канцлер за нашата страна и за нашите граждани до края на следващия мандат", заяви Меркел пред най-четения вестник в Европа.

"Билд" публикува в понеделник статия, в която се изразява смътната хипотеза за оттегляне на Меркел по средата на мандата през 2015 година. Тя се основава на книга на директора на нейния политически кабинет Николаус Бломе, излязла същия ден. Слухът беше отречен същия ден от говорителя на канцлера Щефан Зайберт, според когото е "очевидно, че канцлерът е кандидат за пълен мандат" след парламентарните избори на 22 септември.

Според Бломе Меркел често повтаря в тесен кръг, че десет години е максималният срок, в който един канцлер може да се задължи на власт. Ангела Меркел, която беше избрана през 2005 година, ще достигне този лимит през 2015-та. Според журналиста тя искала да избегне съдбата на Хелмут Кол, победен през 1998 година от социалдемократа Герхард Шрьодер след 16 години начело на правителството.

Меркел била "много развълнувана" от идеята да стане първият канцлер на Германия след войната, който не напуска властта след поражение. В интервюто за "Билд", публикувано днес, канцлерката не затваря вратата за четвърти мандат след 2017 година. "Ще реша, когато бъде поставен въпросът", заяви тя.