Има заподозрян за атентата в Бостън, все още няма арестувани
Има заподозрян за атентата в Бостън, все още няма арестувани / снимка: Reuters

Все още не са извършени арести във връзка с двойния атентат на бостънския маратон, при който загинаха трима и бяха ранени 176 души, съобщиха за Ройтерс източници от федералното правителство и полицията.

По-рано телевизия Си Ен Ен съобщи, че заподозрян за взривовете е бил арестуван и отведен в съда днес. Мъжът е бил разпознат на записи от охранителните камери на универсалния магазин "Лорд енд Тейлър" близо до мястото на кървавия акт. На тях се вижда как млад чернокож мъж носи и после оставя на улицата черна торба, в която би могла да е скрита бомба, предаде ИТАР-ТАСС.

Губернаторът на щата Мазачузетс Дювал Патрик потвърди, че личността на заподозрения е установена. Бостънската полиция съобщи, че следователите ще направят официално изявление пред медиите в 17 часа местно време (полунощ българско време).

Следователите са проверили хиляди улики - от снимки, направени с мобилни телефони до парчета шрапнел, извадени от краката на жертвите.

Съпоставяйки късчетата метал, тъкани, жици и никел-метал-хидридна батерия, намерени на местопрестъплението, те се опитват да сглобят картината и да отговорят на въпроса кой е могъл да превърне тенджери под налягане в истински бомби и да
ги отнесе със здрави, черни, найлонови торби до финиша на световноизвестния маратон, наблюдаван от тълпи зрители, отбелязва Ройтерс.

Източници от силите за сигурност, пожелали анонимност, заявиха, че инструкциите за направа на бомби от тенджери под налягане, подобни на използваните в Бостън, са сравнително прости и могат да се изтеглят от Интернет. Тенджери под налягане бяха открити и в редица осуетени атентати в САЩ и чужбина през последните години, включително неуспялото нападение на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк на 1 май 2010 г., посочиха представителите.

Два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла. Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди" в града, този път без пострадали.