Подозрително писмо изпратено до Обама, от ФБР твърдят, че съдържа рицин
Подозрително писмо изпратено до Обама, от ФБР твърдят, че съдържа рицин / снимка: Reuters

До президента на САЩ Барак Обама е било изпратено подозрително писмо, което съдържа отровното вещество рицин, това сочат първоначалните лабораторни тестове, назначени от ФБР веднага след получаването му, предадоха световните агенции.

Съобщението за подозрителното писмо до Обама идва в момент, когато подозрителни писма и колет наложиха евакуацията на части от две сгради на Сената на САЩ и създадоха напрежение във Вашингтон. Впоследствие обаче тревогата в двете сгради бе
отменена, след като се установи, че писмата и колетът не представляват заплаха.

В писмото до Обама се е съдържало "вещество на гранули, което при първоначалните тестове даде положителна проба за рицин", се казва в изявление на ФБР. В него се подчертава още, че няма данни да съществува връзка с нападението в Бостън, където трима души бяха убити, а над 180 - ранени при бомбени експлозии в понеделник, предава БТА.

Писмото до Обама е много подобно на това, което вчера бе изпратено на сенатора републиканец Роджър Уикър и съдържаше отровното вещество рицин. Правоохранителните органи съобщиха, че е прехванато второ писмо с рицин, адресирано до сенатора демократ Карл Левин в офиса му в щата Мичиган.

Пликът, адресиран до Обама, е бил незабавно отделен от останалите и изпратен в лаборатория за анализ от Сикрет сървис, добави ФБР. Писмото до Обама продължава да се тества, тъй като първоначалните анализи в местни служби понякога не са достатъчно надеждни и може да създадат фалшиви положителни резултати. "Само пълен анализ, извършен в акредитирана лаборатория, може да установи наличие на биологично вещество като рицин. В момента тези изследвания са в ход и обикновено отнемат между 24 и 48 часа," поясни ФБР.

И двете писма - това до Обама и това до Уикър - са били изпратени от пощенски клон в Мемфис, щата Тенеси с клеймо от 8 април.

Сенатор Клеър Маккаскил заяви, че властите имат един заподозрян по случая с Уикър, но засега на никого не са повдигнати обвинения. Тя посочи единствено, че заподозряното лице пише много писма до членове на Конгреса.