Светът се сбогува с Маргарет Тачър
Светът се сбогува с Маргарет Тачър / Reuters
Светът се сбогува с Маргарет Тачър
63454
Светът се сбогува с Маргарет Тачър
  • Светът се сбогува с Маргарет Тачър

Хиляди поклонници се наредиха покрай 2-километровия маршрут в централен Лондон, по който мина погребалният кортеж на бившия британски премиер Маргарет Тачър. На едночасовата церемония в катедралата "Сейнт Пол" присъстваха държавни лидери от цял свят, видни британски личности и политици от основните партии, както и близки и роднини на баронесата.

Въпреки че повечето хора отдадоха почит на преминаващия кортеж, имаше и такива, които се бяха явили с изричната цел да обърнат гръб на покойния премиер, имаше и такива, които протестираха с плакати и викове. Много от присъстващите все пак влизаха в спорове с недоволстващите и най-малко един мъж беше отведен от полицията, след като започнал да вика и ругае по преминаващия кортеж.

Церемониалното погребение на баронеса Тачър започна от капелата на "Света Мария" в криптата на парламента, където вчера се е състояла частна церемония за роднините и близките й. Ковчегът, покрит с британското знаме, беше положен в катафалка, която тръгна по централните улици на британската столица. Повечето зрители ръкопляскаха, но някои от тях недоволстваха не само срещу политиката на Тачър, а и срещу сумата за погребението. Предполага се, че става дума за около 10 милиона лири стерлинги, поделени между семейството на Тачър и правителството.

Мненията на протестиращите дори бяха изказани в парламента от скандалния независим депутат Джордж Галоуей. Според него няма как това да е национално погребение, тъй като нацията не е единодушна по отношение на покойника.

Светът се сбогува с Маргарет Тачър
netinfo

Кортежът взе ковчега от парламента, където се намираше от вчера в криптата, и с катафалка, покрита с британското знаме, се отправи за кратка служба в църквата "Сейнт Клемънт Дейнс", която се намира между парламента и катедралата.

Църквата, която е основният храм на британските военновъздушни сили, беше празна по време на краткото опело. Оттам ковчегът беше отведен към катедралата "Сейнт Пол", където бяха видни британски и световни личности, както и кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип.

Измежду молитви и химни, изпълнени от църковния хор, едночасовата церемония включи два кратки пасажа от Новия завет, прочетени от 19-годишната внучка на Тачър Аманда и от премиера Дейвид Камерън.

Лондонският епископ Ричард Чартърс обясни, че "според желанието на Тачър, това не е възпоменателна церемония за живота й, изпълнена с възхвалителни речи, а обикновено погребение".

Самият епископ неведнъж е влизал в конфликт с Тачър. Това обаче не попречи именно той да бъде избран да изнесе основната реч в нейна памет днес, като не пропусна да сподели известните сред близките й топлота и чувството си за хумор: "Тя винаги се стараеше да помага на околните по характерния за нея прям начин. Веднъж разговарях с нея по време на прием и насред подробните й обяснения за това колко е била повлияна от "Пътя към робството" на Фридрих Хайек, тя ме хвана здраво за ръката и каза с подчертан тон: "Не пипайте патешкия пастет, епископе - ужасно се дебелее от него!"

Тялото на Маргарет Тачър ще бъде крeмирано. Урната ще бъде положена до тази на съпруга й сър Денис Тачър в гробището на Кралската болница в Челси в централен Лондон.

Светът се сбогува с Маргарет Тачър
netinfo