Омбудсманът описа скандалa със СРС-тата като в трилър „подслушват ли ме или не
Омбудсманът описа скандалa със СРС-тата като в трилър „подслушват ли ме или не / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Като в трилър "подслушват ли ме или не" омбудсманът Константин Пенчев описа скандалът с разкритията на прокуратурата за нарушени при използването на СРС-тата, съобщава БТА.

Пенчев е категоричен, че трябва да има контролен орган, който да следи как се използват секретните методи за събиране на доказателства. И напомни, че на съдиите може да се даде по-голяма възможност да контролират използването на способа. Националният омбудсман дори предлага разрешения за подслушване и следене да не може да се дават от съд в един град, а те да бъдат прилагани в друг.

Доверявам се на главния прокурор, че не може тоягата и микрофонът да са в едно и също ведомство, коментира Константин Пенчев и допълни, че не остава безразличен по темата. Националният омбудсман се оплака, че не среща разбиране от монополистите по проблемите, които измъчват потребителите. Като примери, за поредна година се очертават топлофикационните и водоснабдителните дружества, които начисляват различни такси за пренос и сградна инсталация.

Огорчение от липсата на справедливост - това е основното заключение в отчетния доклад на омбудсмана за 2012 година на база на жалбите, които са подадени до него. Константин Пенчев, който беше председател на ВАС коментира, че не създаването на централизиран апелативен административен съд, а промяна в Конституцията би спомогнала за намаляването на работата във върховния съд.

Установява се нова практика, при която хора звънят по телефона и се представят за част от администрацията на омбудсмана, събирайки пари за кауза. Трима вече са злоупотребили.