• Размер на шрифта:

Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол”

17 април 2013 14:22 / обновена на 17 април 2013 | Автор: | Eкип на Дарик

Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол”
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Шефът на агенцията по храните Йордан Войнов е отстранен от длъжност заради договор за дезинфекция на българо-турската граница. За отстраняването му настоя служебният премиер Марин Райков. Пред Дарик самият Войнов обясни, че е подал оставка. Той е поискал да го направи още преди началото на проверката, но тогава е помолен да излезе в отпуск до края й. Според Войнов договорът за санитарния контрол ще спести пари на държавата, а отстраняването му е заради засегнати интереси в хранително-вкусовата промишленост.

Дезинфекцията по българо-турската граница се налага от 2011 г. заради епидемия от шап. От тогава до март 2013 г. в агенцията са назначени служители на граждански договор, които извършват пръскането. „Дезинфекцията се извършва от служители на граждански договори, което е недопустимо съгласно инспекцията по труда. И второ, таксите се прибират от банка, която взема комисионни", каза Йордан Войнов.

Войнов обясни, че от 2011 г. досега е работено в нарушение, защото в агенцията по храните не са получавали предписание от инспекцията по труда. Освен това намаляването на бюджета на агенцията е наложило да се изнесе дейността към частна фирма, с което да се спестят пари. Според Войнов договорът пести половин милион лева на бюджета.

Именно заради този договор, станал известен като „златния гьол", премиерът Марин Райков поиска освобождаването на Войнов. „Вие знаете, че той е човекът, който е подписал този за мен скандално известен договор за санитарния контрол по границите на страната и това го е направил като шеф на агенцията по храните. Договорът беше подписан на 12 март, тоест ден преди встъпването в длъжност на членовете на моето правителство", каза Райков.

Войнов обясни, че е съвпадение по време, че договорът е подписан ден преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. „Аз съм си подал оставката. Аз още в самото начало я бях подал. Тогава бях помолен да изляза в отпуск, докато тече проверката", коментира от своя страна Войнов. Според него развалянето на договора няма да доведе до неустойки за страната ни.

Шефът на агенцията по храните излезе в отпуск този месец заради проверката на прокуратурата по сигнала на Румен Петков от БСП. В началото на април в Плевен Петков показа пред журналисти фиш за платена такса за дезинфекция на ГПП Капитан Андреево, от който става ясно, че за всяко превозно средство, преминало през граничния пункт се заплаща, освен за извършената услуга - в случая дезинфекция, и сума за извършеното обслужване от частна фирма. От своя страна на следващия ден Войнов обясни, че прекратява договора заради обвиненията в корупционни практики. Той допълни, че е бил обявен публично конкурс, на който са се явили четири фирми. Тогава Войнов обясни, че след развалянето на договора се връща старото положение.Етикети: Йордан Войнов, оставка Йордан Войнов

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#20

д-р Падачки - 07.08.2014 г. 09:51:11

Д-р Йордан Войнов е известен като ГУДЖУК БАДЖАК ~КЪСИЯТ КРАК~ всред средите на ДПС .Злопаметен,завистлив ,нагаждач .

#19

агент 007 - 19.04.2013 г. 12:54:11

Да не говорим и за протежето на Войнов Анита Пашова Какъв правен професионалист е тя Пък и директор на Дирекция

#18

Агенция, какъв контрол, какви 5 лв? - 18.04.2013 г. 11:58:11

Със създаването Агенцията за контрол на храните за директор на Областната дирекция в Кюстендил беше назначено лицето Стоян Саев. С идването му, една от най-добрите служби страната се превърна в пълен бардак! Стоян Саев се напива като свиня до безпаметност в директорския кабинет през работно време. Държавни служители са принудени да го мъкнат като чувал с картофи по стълбите и да го товарят като щайга в кола, за да го отстранят от агенцията. По време на честване на професионални празници, се завихрят пиянски скандали с негово участие. Жени стоят в скута му пред очите на цялата колегия. Пиянски оргии се организират и в самата агенция с участието на директора и секретарката му. Пиян като директора си, шофьора лови секретарката му за задника пред него и пред другите служители. Стоян Саев рекетира търговците с хранителни продукти. Не са малко случаите, когато служебната кола се товари с кашони с продукти без да се заплаща. Стоян Саев е във фрапиращ конфликт на интереси. Той е собственик на магазини и складове за хранителни стоки. За това имаше публикации в централната преса, но всичко се потули. "Проверката" е била извършена от Николай Лилов??? Какви ли са били резултати от нея? Лилов твърди, че имало протоколи? Нека се проверят! Стоян Саев и "ръководената" от него агенция за контрол на храните в Кюстендил са се превърнали в посмешище на целия град.Търговците на храни се подиграват на инспекторите, наричайки ги зад гърба им с презрителното "кифли", "кокошки" и др. епитети. Тези ли ще ни проверяват, тези ли ще ни глобяват, питат се те, познавайки що за стока е техния директор? В продължение на десетки години в Кюстендил не е имало
хранителни отравяния при хората. Сега и това се случи! Кюстендилската болница се напълни с натровени от храни деца! За капак Стоян Саев руши създаденото. Това лице си позволи да демонтира и "реализира", чугунените радиатори от газифицираната сграда на ветеринарната лечебница в Кюстендил неизвестно къде и срещу какво? Вземете спешни мерки срещу това
недоразумение допуснато от кликата на ГЕРБ, Миро Мършата, Войнов и Лилов!

#17

Кой е Николай Лилов? - 18.04.2013 г. 11:02:49

Кадровата политика на Йордан Войнов е под всякаква критика. Образуването на Агенцията по контрол на храните беше използвано за отстраняване на "неудобни" и "непослушни", но за сметка на това висококвалифицирани и кадърни специалисти от системата на бившата НВМС. Главна роля в тази разправа с кадрите изигра наглецът и доносник Николай Лилов, като главен изпълнител на мръсната политическа поръчка. Естествено, на тяхно място бяха назначени крайно неподходящи, но за сметка на това верни на ГЕРБ и Миро Мършата хора. Самият Лилов едва отърва кожата, след което с голям хъс се превърна в най-големия слуга на новите си господари. Това не бива да се пренебрегва и забравя!

#16

хистъри - 17.04.2013 г. 23:27:52

Кръгът "старо ирландско месо" управлява земеделието
в сряда, август 11, 2010

Приятелският кръг „старо ирландско месо" управлява българското земеделие. Със свои бивши състуденти и приятели, замесени в скандала с вноса на заразеното месо преди 4 г., ръководи българското селско стопанство министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В приятелския кръг влизат Найденов, шефът на НВМС Йордан Войнов, на РВМС-Благоевград Михаил Бащавелов, ръководителят на ветеринарите в Пловдив Светозар Василев, директорът на Централната лаборатория за тежки метали Кирил Киров и шефът на “Гранична ветеринарна инспекция” Дако Даков. Всички те са главните действащи лица в аферата с внесеното посиняло месо от Ирландия, част от което ние изядохме като създърма. В тъкностите в „правилното кадруване“ в министерство пък ги учи бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който е в близки приятелски отношения с Мирослав Найденов. Самият Дикме вече е уредил свои хора в Агенцията по горите и няколко шефски поста в областни земеделски служби.

С директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, Мирослав Найденов е състудент и семеен приятел още от времето на търкането на студентските банки в Стара Загора. Войнов от своя страна е в бизнес отношения с благоевградския ветеринар №1 Бащавелов. Последният и настоящият министър заедно “горяха” в скандала с месото, което бе вкарано нелегално през ГКПП – Кулата. Тогава Бащавелов бе отстранен за 3 м., а Найденов, който по това време беше главен секретар на НВМС - уволнен. Назначената тогава проверка установи, че разрешителното за вноса е изпратено от факса на Найденов. При разследването изгоряха за скандала редовите инспектори Таня Джекова и Димитър Шаламанов, които са на пряко подчинение и контрол на Бащавелов. След скандала и уволнението, Мирослав Найденов отиде на работа при Бойко Борисов в столичната служба “Екоравновесие”. Съществена роля в аферата с месото има и сегашния директор на РВМС - Пловдив Светозар Василев. Тогава той също бе уволнен като началник на дирекция ДВСК към НВМС. Василев обжалва заповедта на Нихат Кабил в съда. Върна се на поста едва след като аверът му Мирослав Найденов стана министър.

#15

КРУМ СТРАШНИЙ - 17.04.2013 г. 20:38:31

ТОЗИ ЮНАК Е 100% ГЕРБерастче . ТРЪГНАЛ ОТ БКП ,МИНАЛ ТУДА -СЮДА , КАЦНАЛ НА ГЕБЕРА И СЛЕДВА - В ПАНДЕЛАТА .
НЕЩО ПО РАЗЛИЧНО ОТ СЕКИ ЕДИН ГЕРБераст - БоБо , ЦвЦв , КАКА ЦЕЦА , А ?

#14

! - 17.04.2013 г. 20:06:19

Обединете всички неща, които пишете в едно структурирано изложение, което да се разпрати до всички медии. Има достатъчно съвестни разследващи журналисти, които биха могли да съберат достатъчно данни на базата на вашите сигнали, които да послужат пред прокуратурата за повдигане на обвинения!

#13

Етополския Лилов - 17.04.2013 г. 19:40:09

A този отвратително нагъл комунист/ и той,и брат му ,и баща му са бивши кадри на БСП/,се протежираше от депутата Емил Димитров от Етрополе. Преди това беше изтеглен в НВМС,по линията на БСП/по време на тройната коалиция/.Баща му е бивш партиен секретар с много позиции в ЦК на БКП.Друг е въпроса че по-противен и нагъл човек от Лилов едва ли съществува.Няма фирма в Ботевградския регион,където същия беше началник на РВЛ,която да не е ужилена от него. Цели багажници с провизии,търговия с жито,валутни далавери и т.н.Прост ,нагъл и лаком.В НВМС вече му се отвори парашута за сериозни грабежи и далавери.Подъл,двуличен доносник,а може би и агент ,защото за доносник няма грешка. Едва ли бившите комунисти са пропуснали да ползват това му качество.

#12

Koko - 17.04.2013 г. 19:24:26

Йордан Войнов не е ГЕРБ за съжаление на комунистическите писания. Йорданчо е ДПС и беше шеф на НВМС по времето на тройната коалиция с протекцията на ДПС.Можете да проферите архива ! Но прди това беше БЗНС НС на Мозер,а още по-преди БСП. С Партиен билет ! Така,че не си плюйте кадрите. Преминал е успешно школата на БСП,и краде момчето ! То това е и един от основните критерии да си член на тази деградирала партия,която опропасти България.

#11

ветеринарен лекар - 17.04.2013 г. 19:19:29

пълна ревизия от независими инспектори в БАБХ -там са крали като за последно.виновните на съд-Чепелова Лиловци Войновци Василевци

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още