Архитекти и експерти по устройствено планиране на среща в Казанлък
Архитекти и експерти по устройствено планиране на среща в Казанлък / DarikNews.bg, архив

Втората национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините в Република България ще се проведе на 18 и 19 април в Казанлък.

Срещата се организира от Националното сдружение на общините в Република България и „НСОРБ-Актив". Изборът на община Казанлък за домакин на националния форум е заради добрите практики в социализацията и популяризирането на културно-историческото наследство.

В дискусиите се очаква да участавт представители от общините от цялата страна-ресорни заместник-кметове, главни архитекти, главни инженери, председатели на комисии в общинските съвети, служители в направленията по териториално и селищно устройство.

Първата Обща пленарна сесия е на 18 април от 18 часа.Тя е посветена на ролята на новото поколение планови документи - концепции и схеми за пространствено развитие, интегрирани планове за градско развитие и общи устройствени планове. Главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков ще направи презентация за резултатите от общественото обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Казанлък.

На 19 април от 9.30 до 11.00 часа ще се проведат паралелни сесии по темите"Енергийна ефективност на обектите общинска собственост и домовете на гражданите - един неотложен за решаване проблем"; „Общината - инициатор и фактор за опазването и експонирането на архитектурното и културно-историческото наследство" и „Опазване и експониране на културно-историческото наследство по примера на Община Казанлък". Директорът на ИМ „Искра" Момчил Маринов ще представи проекта за Долината на тракийските царе, а главният архитект на община Казанлък ще презентира проекта за новия Музей на розата.

От 11.30 до 13.30 часа ще се проведе втора Обща пленарна сесия, касаеща влезлите в сила промени в Закона за устройство на територията.