МВФ очаква икономиката ни да нарасне с 1,5% тази година
МВФ очаква икономиката ни да нарасне с 1,5% тази година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Международният валутен фонд (МВФ) очаква БВП на България да отчете ръст от 1,5% през 2013 година. Прогнозираната инфлация е 2,3%, съобщава Фокус. МВФ смята, че световната икономика е станала по-стабилна. В последния доклад с икономическите прогнози на фонда се посочва, че икономическата активност започва да се възстановява след забавянето през 2012 година. Отбелязва се, че положението се е стабилизирало в развитите страни и се подобрява в развиващите се икономики, предаде ИТАР-ТАСС.

В същото време МВФ занижи прогнозите си за световния икономически ръст през 2013 година. Очаква се растежът да бъде 3,3%, като по-рано прогнозите бяха за 3,5%. Без промяна остава прогнозата за 2014 година – 4%.

Фондът намали прогнозата си за ръст в еврозоната през 2013 г. на минус 0.3% от минус 0.2%, но повиши тази за следващата година от 1% на 1.1%, защото дълговата криза се успокоява. П В доклада си МВФ казва, че сценарият за 17-те държави от еврозоната сега е един от „отслабващите кризисни рискове сред продължаваща стагнация", малко по-добре от оценката през януари, че „връщането към възстановяване след продължително свиване дърпа надолу най-силните й участници". Последствията от току що сключения спасителен план за Кипър все още може да създадат още проблеми, според фонда.

Според фонда икономиките в Централна и Източна Европа могат да очакват умерено възстановяване през следващите две години, преди всичко заради слабото търсене от засегнатата от кризата еврозона. МВФ очаква в региона да има икономически ръст от 2,25% през текущата година и от 2,75% през 2014 година. Фондът определя девет страни, сред които членовете на ЕС – Полша, Румъния, Унгария, България, Литва и Латвия, заедно с Турция, Сърбия и Хърватия, като част от развиващите се европейски икономики.