Пазарът на бизнес имоти не усеща натиска на политическата криза от началото на 2013-а
Пазарът на бизнес имоти не усеща натиска на политическата криза от началото на 2013-а / снимка: MorgueFile.com

През първото тримесечие на годината инвестициите в аутсорсинг услуги и промишлеността продължиха и повлияха благоприятно на пазарите на офис и индустриални площи. Това показват пазарните проучвания на имотната компания Forton.

Продължи да се забавя новото строителство във всички бизнес сегменти на пазара, което води до намаляване на процента свободни площи и свиване на разликата между търсене и предлагане, отбелязват от компанията.

„Тенденцията за изнасяне на работни места и производствени мощности към страната е в основата на добрите показатели за първото тримесечие и ще продължи да определя пазара до края на годината.", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на компанията. „Българските компании обикновено са в ролята на продавач или наемодател и по-рядко клиенти за покупка или наем. С вноса на бизнес, обаче, за разлика от вноса на стоки, се генерират допълнителен бизнес и работни места, които влияят позитивно на цялата икономика. Затова в запазването на тенденцията на аутсорсинг виждаме позитивен знак с дългосрочен ефект. Освен понижаване на разходите, страната ни предлага и улесняване на достъпа до европейските пазари, което считам за по-здрава основа на бъдещо развитие на пазара на бизнес имоти в България", коментира той.

Данните не показват влияние на политическата ситуация върху пазарите на бизнес имоти през първото тримесечие. „Компаниите планират ходовете си месеци преди да ги извършат, затова не сме изненадани от липсата на натиск върху пазара в резултат на едномесечната нестабилност.", казва Сергей Койнов. „В момента сме в преходен период, по-важно е да се запази благоприятният бизнес климат, за да не се почувстват инвеститорите без почва под краката си и без ясна перспектива в средносрочен план. България е стабилна финансово, затова не очаквам оттегляне на планирани инвестиции, остава въпросът колко биха се забавили, ако има по-дълъг период на политическа нестабилност", добавя той.

Офис площи

Фирмите от секторите аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии остават основни наематели на пазара на офис площи. Те са заели по около една четвърт от отдадените общо 14 100 кв.м през тримесечието.

„Първото тримесечие е сезонно слабо. Въпреки това отчитаме по-големи обороти на наемния пазар в сравнение с предходните две години", казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи" във фирмата. „Сделките са по-малко на брой, но бяха наети сравнително големи обеми офис площи. Наемането на офиси от аутсорсинг компаниите увеличи заетостта на качествените сгради в наложилите се локации на пазара и подобни компании вече по-трудно намират подходящи за бизнеса си площи в тях.", коментира още Кайзеров.

През първото тримесечие завършените проекти, предназначени за отдаване под наем и продажба, бяха малко. Общо 19 300 кв.м. бяха въведени в експлоатация, от които 17 200 кв.м са построени за собствени нужди. Общо усвоените площи за тримесечието стигнаха 31 300 кв.м, с 23.2% повече от предходното тримесечие.

„Експанзията на компаниите беше наравно с релокациите, ако се изключат преместванията в собствени сгради. Виждаме първи признаци за това, че при липсата на големи свободни офиси в традиционните проекти и все още консервативната политика на компаниите по отношение на разходите, някои наематели се насочват към алтернативни местоположения. Макар в начален етап, тази тенденция е важна за собствениците на няколко големи проекта, останали настрана до момента заради своята локация", казва Владислав Кайзеров.

Преместването на наемателите от сгради с ниско качество е повишило заетостта на клас А и В сградите. Свободните офиси са намалели с 1.74 процентни пункта до 31.7% в сравнение с предходното тримесечие. В 10-те най-добри клас А офис проекта намалението е с 0.8 процентни пункта до 17.6%.

Наемите за клас А офиси останаха непроменени за поредно тримесечие.

„В широкия център и по основните столични булеварди, където са най-добрите нови проекти, те останаха в коридора 9-12 евро на кв.м за клас А офиси. С увеличението на заетостта очаквам следващите сделки да се сключват в горната граница на този диапазон", прогнозира Кайзеров.

Индустриални площи

Производственият сектор в поредно тримесечие подкрепи пазара на индустриални площи. LEM, швейцарски производител на електрооборудване, обяви, че наема 4 500 кв.м в София за производство. Извън столицата турският производител на какаов ликьор и какао на прах „Алтънмарка" придоби фабриката за преработка на вълна ADF в Първомай в една от най-забележителните сделки за последната година.

„Това са нови доказателства, че производствените компании виждат позитив от присъствието си в България", каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи" във компанията.

Последните сделки са на фона на свито предлагане на индустриални площи. С 12 700 кв.м, изцяло построени за собствени нужди, софийският пазар отбелязва сезонно слабо тримесечие на строителство. Завършените площи бяха с 66% по-малко от завършените в последните три месеца на 2012 г.

В резултат на това процентът на свободните площи се сви до 3.36% от наличните 739 600 кв.м в съвременни складови и промишлени сгради в региона на София.

"Предлагане на нови проекти за продажба или под наем почти няма. Вместо това вече няколко тримесечия наблюдаваме сделки с качествени индустриални активи, чиито собственици спират дейността си и предпочитат да осребрят инвестицията си като продадат или отдадат земята и сградите ", коментира Гюрджиев.

Наемите за качествени индустриални площи в София не се промениха в сравнение с края на 2012 г.

„От една страна, липсата на предлагане подкрепя настоящите нива", казва Владимир Гюрджиев. „От друга – компаниите не са склонни да инвестират или най-малкото подхождат много предпазливо към нови проекти, поради което инвеститорите са принудени да се придържат към настоящите наемни нива и да предлагат допълнителни стимули на наемателите", коментира той.

Очакванията на компанията за второто тримесечие на 2013 г. са по-скоро позитивни, стига политическата перспектива да не се влоши след предстоящите на 12 май избори.