Световните реакции след експлозиите в Бостън
Световните реакции след експлозиите в Бостън / снимка: Reuters

Мерките за сигурност в Бостън бяха затегнати след експлозиите на местния маратон, при които бяха убити най-малко трима и ранени над 140 души, предаде ДПА. Въоръжени полицаи ще патрулират по улиците на града и ще проверяват чантите в обществения транспорт днес. Очаква се животът в Бостън да се върне към обичайния си ритъм, но районът около експлозиите остава отцепен.

Някои църкви ще отворят врати за хората, които търсят утеха. В един от градските храмове е планирано бдение със свещи.

Представител на Белия дом, пожелал да запази анонимност, заяви, че експлозиите са разглеждани като терористичен акт, отбелязва БТА. Разследването на взривовете е поето от ФБР. До момента няма задържани заподозрени, нито някой е поел отговорност за експлозиите.

Същевременно пакистанските талибани отрекоха да имат пръст в двете експлозии по време на Бостънския маратон, предаде Франс прес, като се позова на техен говорител. Те подчертаха, че приветстват нападенията срещу Съединените щати и техните съюзници, но че не са замесени по никакъв начин във вчерашната атака.

Групата "Техрик-и-талибан Пакистан", която е близка до терористичната мрежа Ал Кайда, извърши през последните шест години голям брой атентати срещу силите за сигурност в Северозападен Пакистан, шиитското малцинство, светските партии и чуждестранните интереси в страната. Авторът на неуспешния терористичен акт с кола бомба на "Таймс скуеър" в Ню Йорк през май 2010 г. заяви, че е прекарал 40 дни при пакистанските талибани, които са го обучили да прави бомби, добавя БТА.

Властите в САЩ за момента не са установили причината за експлозиите, но смятат, че става въпрос за атентат. До момента няма задържани заподозрени, нито някой е поел отговорност за експлозиите.

Същевременно в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън се посочва, че Европейският съюз осъжда бомбеното нападение в Бостън и изразява съчувствие към жертвите и техните семейства. Бях шокирана, когато научих, че това нападение е било предприето нарочно, за да пострадат мъже, жени и деца, участвали в спортно състезание, заявява Аштън. 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой също изразиха отвращението си от експлозиите в Бостън, при които загинаха най-малко трима души.

Франция, която е изложена на терористична заплаха от началото на интервенцията в Мали, веднага реагира на експлозиите в Бостън, като засили патрулите из страната и призова гражданите към бдителност. Превантивни мерки за сигурност се взимат във всички обществени обекти по призив на министъра на вътрешните работи Манюел Валс, отправен малко след атентатите в Бостън.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования на американския народ заради бостънската трагедия. Расмусен пожела скорошно оздравяване на ранените в атентатите.

Руският президент Владимир Путин също изпрати съболезнователна телеграма до американския си колега във връзка с терористичните актове в Бостън.