Разказът на двама българи зад граница за взривовете и Бостънския маратон
Разказът на двама българи зад граница за взривовете и Бостънския маратон / Reuters

Двама сънародници разказаха пред Дарик каква е обстановката след трите експлозии по време на традиционния маратон в Бостън, при които загинаха трима души, над 140 са ранени, а 17 души са в критично състояние. В ефира на Дарик Кафе впечатленията си представиха Стефан Гюшев, който живее и работи в Бостън, както и Калин Василев - той живее в Кембридж, Великобритания, но неколкократно е участвал в Бостънския маратон.

"Това, което се промени и за мен беше изключително учудващо, беше колко бързо се съвзеха всички хора, които бяха на мястото. Изключително много хора се стекоха на помощ, доста случайни минувачи се включиха в извозването на ранените. Имам чувството, че американците още от 11 септември са изключително подготвени за подобен тип събития и са доста задружни", разказа слушателят на Дарик в Бостън Стефан Гюшев.

Той обаче открои още една страна: "Лошото е, че всеки дава сигнали за нещо подозрително, което му се е случило. Размива се ефективността на работата на силите на реда - всякакви пакети, оставени някъде в града, се обявяват за потенциална бомба".

Първите два мощни взрива в Бостън отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла. Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката "Джон Кенеди" в града, този път за щастие без пострадали. Още поне две неексплодирали бомби бяха открити близо до финала на 42-километровото трасе на маратона.

В тазгодишния Бостънски маратон са участвали 26 000 души. Това е най-старият маратон в света и се организира от 1897 година.

Какво още разказа Стефан Гюшев чуйте на Radio.DarikNews.bg. В аудио файла можете да чуете и разказа на Калин Василев за Бостънски маратон.

Разказът на двама българи зад граница за взривовете и Бостънския маратон
netinfo