Бостън
Бостън / снимка: sxc.hu

Бостън е град разположен на източното крайбрежие на САЩ. Той е столица и най-голям град на щата Масачузетс. Бостън е неофициалният икономически, културен и образователен център на Нова Англия.

Градът има приблизително население от 590 763 жители за 2006 г., като заедно с предградията образува агломерация наречена Голям Бостън, с население над 4 400 000 жители. Заедно с градовете Манчестър, Уорчестър и Провидънс (в щата Род Айлънд) агломерацията достига до 7 400 000 жители.

Бостън е един от най-старите градове в САЩ. Основан е през 1630 г. от заселници - пуритани. Градът изиграва важна роля в борбата за независимост на САЩ. В околностите му се разиграват едни от най-важните битки между заселниците и армията на кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т.нар. Бостънско чаено парти.

След независимостта Бостън става един от главните пристанищни и производствени центрове на страната. Днес градът привлича над 16 млн. посетители от цял свят със своите забележителности, история и култура. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж - Харвард през 1636 г. в предградието Кеймбридж.

В Бостън е прекарано и първото метро на територията на САЩ.

Източник: Уикипедия