Бостънският маратон
Бостънският маратон / снимка: Reuters

Бостънският маратон (англ. Boston Marathon) е едно от най-старите и престижни маратонски състезания в света, което се провежда ежегодно.

Турнирът е член на AIMS и на лигата World Marathon Majors. За първи път маратонът в Бостън е бил проведен в Деня на патриота в 1897 година. От тогава всеки трети понеделник на април се провежда състезание на 42 км и 195 м, с времето станало едно от най-престижните в света.

В последните десетилетия, освен главната дистанция, се провеждат и други състезания - полумаратон, пробег на 5 км, детски маратон.

Метеорологичните условия може да бъдат най-различни, тъй като времето през април е непредсказуемо.

Стартът и финалът на маратона са предпочитано място за реклама. Броят на участниците в последното десетилетие надхвърля 20 000. През 1996 година на старта на маратона застанаха повече от 38 000 души. Броят зрители превишава 500 000 души, което прави Бостънския маратон най-масовото мероприятие в Нова Англия, предава агенция Фокус.

В маратона участие може да вземе всеки, навършил 18 години, ако е получил покана от организаторите. Необходимо е да е покрил доста сериозни нормативи. За да се получи правото да се участва в Бостънския маратон, е необходимо кандидатите да са участвали в националните маратони, организирани от съответните федерации към международната федерация по лека атлетика.

С организацията на маратона се занимава Бостънската Атлетическа Асоциация.
Интересни факти:

Първият Бостънски маратон е организиран от британеца Джон - Джак Греъм, роден в Ливърпул в 1862 година. Талантливият спринтьор емигрирал в САЩ в детските си години, работил като треньор, бил е мениджър на отбора Б.А.А., който взел участие в Олимпийските игри през 1896 г. Там той и партньорите му видели състезание по съвременен маратон. Като се върнал в САЩ Джон Греъм и Том Брук, негов партньор в Б.А.А. решили да проведът аналогично състезание. Така до днес, когато Бостънският маратон е един от най-престижните в света.

Само един представител на Б.А.А. е печелил Бостънския маратон - Джон Кели побеждава през 1957 година. Нито един от членовете на Б.А.А. не е успял да повтори постижението на Кели. Б.А.А. построява най-големия спортен комплекс за времето си в 1889 година.

По време на великата депресия Б.А.А. изпитва затруднения не само с организирането на Бостънския Маратон. Източници на средства стават лекоатлетическите състезания на закрито. През 1938 г. т.нар. игри Б.А.А. донесли 2577 долара приходи, което е две трети от целия приход на организацията.

Източник: Уикипедия