ГЕРБ: Заставаме зад всички действия на Цветанов
ГЕРБ: Заставаме зад всички действия на Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В доклада на прокуратурата, който беше оповестен днес, става ясно, че Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи не е разпореждал незаконни подслушвания.

Това посочва в декларация на ГЕРБ. В нея от партията посочват, че "българската прокуратура, както и всички български институции не бива да се използват за инструмент в предизборната кампания".

За нас е недопустимо да се води предизборната надпревара с компромати, инспирирани скандали и агентурни методи, пише още в декларацията.

След като Прокуратурата е установила, че липсват ясни правила за работа на СДОТО, настояваме за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка. Призоваваме за повече решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-тата и как е работила службата от момента на законовото регламентиране на възможностите за използване на СРС-тата до днес. Според нас това е нужно, за да стане ясно как е работила службата при всички предишни политически ръководства на МВР, допълват от ГЕРБ.

От политическата партия припомниха и от създадената от ГЕРБ Подкомисия за контрол на СРС-тата в 41-то Народно събрание.

"Остро осъждаме опитите за подмяна на дневния ред на българското общество. И категорично заставаме зад всички действия на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата му с престъпността. ГЕРБ води безкомпромисна битка с организираната и икономическата престъпност. Нанесохме истински удар в сърцето на бившата Държавна сигурност с промените в законодателството. След като спряхме основните финансови кранчета на сивата икономика и нарушихме интересите на кръга олигарси в държавата, днес не сме учудени от политическата немощ и ретроградните модели за водене на кампания, типични за БСП", се посочва още в декларацията.

От партията допълват, че няма да позволят "политическо изнудване".

"Не сме съгласни хора, които толерираха контрабандата, които се съветваха с Октопода и си уреждаха срещи с оперативно интересни лица като братя Галеви, днес да се опитват да ни вкарат в уговорената помежду им политическа сделка. Сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти. Няма да участваме в този сценарий и ще се борим за доверието на гражданите честно и по правилата на демокрацията", обобщават от ГЕРБ.