EВН констатира случаи на екоцентрали, неспазили ограниченията на ЕСО
EВН констатира случаи на екоцентрали, неспазили ограниченията на ЕСО / снимка: БГНЕС, aрхив

 

Анализът на енергото за Югоизточна България "EВН България Електроразпределение" за дните, когато Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е издал оперативни разпореждания за ограничаване на мощността на ВЕИ централи, е констатирал нарушения на нареждането във всеки един от трите дни 6,13 и 14 април 2013 г., съобщават от ЕВН. Констатациите на дружеството сочат, че за определени часове в дните на ограничения са установени централи, които са ограничили производството си с по-малко от 40 на сто. В изпълнение на оперативни разпореждания от ЕСО, "EВН България Електроразпределение" е разпоредило на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40 процента за времето от 11.00 до 17.00 часа на 13 и 14 април 2013 г. Същият принцип е бил приложен и на 6 април 2013 г., отново по разпореждане от ЕСО. Целта на действията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

От общо 624 ВЕИ централи, които е трябвало да изпълнят оперативните разпореждания на ЕСО за намаление на мощността в посочения времеви диапазон 27 ВЕИ централи са ограничили производството си с по-малко от 40 на сто за период повече от 3 часа и в трите дни - 6,13 и 14 април 2013 г. Общо 76 броя ВЕИ централи пък са ограничили производството си с по-малко от 40 на сто за период повече от 3 часа в два дни. Производители, които са ограничили производството си с по-малко от 40 процента за период повече от 3 часа в един ден са 199 броя ВЕИ централи, показва анализът на ЕВН.

Когато се установи неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект, ЕВН преустановява достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението. Нерегламентираните действия от страна на някои ВЕИ производители представляват нарушение на редица нормативно-установени задължения, а опитите им за включване в системата могат да доведат до повреди на електросъоръжения и да застрашат човешки живот, предупреждават от ЕВН.