Интегралната бюлетина няма да е по-дълга от 1,2 метра
Интегралната бюлетина няма да е по-дълга от 1,2 метра / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Интегралната бюлетина на парламентарните избори на 12 май няма да е по-дълга от 1,2 метра, увери говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В интервю за bTV той обясни, че в избирателните райони с широко участие на партии и коалиции дължината ще бъде компенсирана с намаляване на шрифта. По думите му, не би трябвало да има проблеми при гласуването заради това, защото в бюлетината има и номера.

Интегралната бюлетина ще се сгъва само веднъж, ако е дълга до 50 см, а ако е повече - ще има фабрични гънки, по които да се сгъва.

Троянов припомни, че единственият легитимен знак, с който хората могат да отбележат своя избор в бюлетината, е „Х". „Допустимо е да има изкривяване, все пак има възрастни хора или такива с физически проблеми.

На вота на 12 май се явяват 45 партии и коалиции. Бисер Троянов припомни, че през 2003 г. и 2005 г. е имало случаи на регистрирани партии, които не са получили нито един глас на вота, дори и председателите им не са гласували за тях. Затова партиите, които на последния вот не са получили броя подписи, с които са се регистрирали, губят правото за ново участие.

За заличената регистрация на Октай Енимехмедов - нападателят на Ахмед Доган, Бисер Троянов обясни, че инициативният комитет, издигнал кандидатурата на младежа за депутат, не е успял да събере необходимите поне 5000 подписа.