В МВР злоупотребявали с подслушването, показа прокурорска проверка
В МВР злоупотребявали с подслушването, показа прокурорска проверка / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Прокуратурата е установила предпоставки за незаконно подслушване
63383
Прокуратурата е установила предпоставки за незаконно подслушване
  • Прокуратурата е установила предпоставки за незаконно подслушване

Главният прокурор Сотир Цацаров почти потвърди сигнала за незаконно подслушване в Министерството на вътрешните работи. Проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев показва, че са налице предпоставките за такова нещо, но без категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Все още не е ясно обаче дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на СДОТО е изтрил всички данни от системата.

Сигналът беше подаден в края на март от лидера на БСП Сергей Станишев и е подписан от неизвестен служител на МВР. Прокуратурата се захваща с проверка и в хода иззема автомобила за подслушвания на СДОТО - дирекцията, която отговаря за подслушването. Оказва се, че бусът бил постоянно в движение, но вместо това в пътната му книжка се отбелязвало, че той седи в гаража.

„При използването и действието с мобилни системи за прихващане на GSM-комуникации е налице липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от съответните длъжностни лица. Нормативният фактор, липсата на аргумент и отчетност в действията на служителите на СДОТО неминуемо създават условия за злоупотреби със служебно положение, създават възможност за незаконно използване на техниката, а оттам и за нерегламентирано подслушване”, обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов при представянето на резултатите от изследването на мобилната техника за подслушване.

Още в началото на проверката обаче, служителят на СДОТО Радко Димитров е решил да я осуети. Той е успял да изтрие данните от автомобила за следене, след като разбрал, че тече проверка. Възстановяването на събраната информация ще бъде приоритет в следващите действие на обвинението.

Освен срещу Радко Димитров са образувани и досъдебни производства срещу шефовете на СДОТО в периода 2009-2013 г. Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за неизпълнение на задълженията им.

Заместник градският прокурор на София Роман Василев уточни, че в хода на проверката обяснения е дал и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, под чието ръководство контролът върху подслушването е бил очевидно слаб.

„Цветанов даде кратки обяснения, в които каза, че той е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата дейност има други длъжностни лица”, допълни Василев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче уточни, че в хода на разследването ще се провери как точно Цветан Цветанов е осъществявал контрола върху подслушването и не е изключено по разследването да бъдат образувани и още производства.

В МВР злоупотребявали с подслушването показа прокурорска проверка
netinfo

Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване. През последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проверката е показала, че в дни, в които автомобилът за подслушване е функционирал, това не е било отразено в пътната книжка на колата, както и в другата документация. Отчетът от проверката продължава и в момента.

Междувременно бивш генерал от МВР разкри как в рамките на законното се подслушват стотици граждани незаконно.

В края на март Сергей Станишев представи пред медиите информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения и данни за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на Цветан Цветанов.

Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписана, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигнала на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Станишев обясни, че в сигнала, който е получил, се твърди за нерегламентирано подслушване под ръководството на Цветан Цветанов от 2009 г. досега. В информацията се посочва, че бившият вътрешен министър лично давал нареждания на ръководителя на Специализираната дирекция по оперативно-технически информации кой да бъде подслушван.

От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Няколко дни след като бе внесен сигнала за незаконно подслушване от лидера на БСП Сергей Станишев, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка.