Русия отговори на американския Списък Магнитски със свой
Русия отговори на американския Списък Магнитски със свой / netinfo

Русия забрани влизането на нейна територия на 18 американски представители в отговор на публикуванетов САЩ на списък от хора, на които са наложени американски икономически санкции заради предполагаемата им съпричастност към смъртта в затвора на юриста Сергей Магнитски и за нарушаване на правата на човека.

"Войната на списъци не е наш избор, но ние нямаме право да подминем откровения шантаж. Време е политиците във Вашингтон най-накрая да разберат, че да се изграждат отношенията с такава страна като Русия в духа на менторството и неприкрития диктат, е безперспективно", се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

За разлика от американския списък, който е произволен, нашият съдържа имена на хора, замесени в узаконяването на изтезанията и безсрочното задържане за хора в затвора в Гуантанамо и в нарушаване на правата и свободите на руски граждани в чужбина, изтъква руското външно министерство. Сред тях са ръководителят на апарата на вицепрезидента на САЩ (2005-2008 г.) Дейвид Едингтън, командващите базата на ВМС на САЩ в Гуантанамо Джефри Милър и Джефри Харбесън и др.

В петък САЩ наложиха икономически санкции срещу 16 руснаци заради предполагаемата им връзка със смъртта на Сергей Магнитски в затвора, за която се смята, че е в резултат на изтезания, и на двама чеченци - единият от които е президентът на Чечения Разман Кадиров - за нарушаване на правата на човека.