Прокуратурата срещу изборната търговия, до 100 лв. стига цената на глас
Прокуратурата срещу изборната търговия, до 100 лв. стига цената на глас / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата сериозно се ангажира с предотвратяването на изборната търговия и няма да пренебрегва нито един сигнал за купуване на гласове без значение от коя политическа сила е подаден. Това каза в интервю за БНТ заместник главният прокурор Ася Петрова.

За предстоящите избори опитите за пазаруване на гласове вече са започнали.

"Сигналите са повече от 10. Говоря за цялата страна. Факт са вече започнали разследвания също на територията на цялата страна. Има и няколко разпоредени проверки отново по сигнали за изборна търговия. По-скоро може да се направи изводът, че тази година по-рано във времето стартира този процес. Цената е различна. Тя стига и до 100 лева за глас. Така че в тази насока вече работим. Схемите са познати от предходните избори. Разбира се, безспорно възможността да използваме специални разузнавателни средства ще повиши успеваемостта в нашата дейност по тези дела. Но никой не е казал, че специални разузнавателни средства ще се използват само в рамките на изборния ден", каза още Ася Петрова.

Статистиката сочи, че след последните парламентарни избори 58 дела за предизборна търговия са внесени в съда, а 64 души са осъдени с влезли в сила присъди през 2011 г. Двама от тях са влезли в затвора. През 2012 г. има 38 осъдени. Само при три от делата обаче са осъдени организатори на изборна търговия.

Прокурорът припомни, че и купуването, и продаването на глас е престъпление. Две са присъдите за продаване на глас.