Ученици се учат на еко земеделие в  биоферми
Ученици се учат на еко земеделие в биоферми / netinfo

Ученици от горните класове от Бургас, Царево и Малко Търново посетиха биоферми и се запознаха на място с възможностите за използването на земеделски земи, които попадат в защитените територии. Пътуването е част от международния проект Be Natur на Природен парк „Странджа", което има за цел да запознае подрастващите с развитието на устойчив туризъм и стопанските практики в защитените зони и в земите от мрежата Натура 2000.

Особено любопитна за учениците се оказа срещата с Димитър Стоянов- първият био- динамичен фермер в България. Неговото екологично стопанство се намира в с. Бачково. При биодинамичното земеделие засаждането и отглеждането на реколтата е обвързано с движението на небесните тела и космическите цикли. Учениците имаха възможност да се запознаят как се работи с Лунния календар на Мария Тун.

„ За този вид земеделие сме чели, че се е развивало още по времето на шумерската цивилизация и в древен Египет. Собственикът на фермата Чичо Митко разказа, че сложната система повишава добивите с близо 30%, а земеделската продукция е с пъти по-високо качество. Във фермата използват като метод така нареченото зелено торене, без използването на химически торове. Учениците участваха в създаване на компост", сподели ръководителят на проекта Be Natur инж. Иван Камбуров.

Чичо Митко и жена му, които са пенсионирани учители, организират еко ваканции в своята биодинамична ферма. Фермерът членува в Асоциацията на биопроизводителите и в задругата за солидарно земеделие. Биопроизводителите от тези организации предлагат еко продуктите си на жителите на големите градове без търговски посредник.

Учебното пътуване включваше посещение на още една биоферма- „Тронка" в Елхово, в която се произвеждат билки. Продукцията от бизнес-инкубатора се изнася в Австрия.