С какви пари тръгват за избори партиите?
С какви пари тръгват за избори партиите? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
С какви пари тръгват за избори партиите?
63335
С какви пари тръгват за избори партиите?
  • С какви пари тръгват за избори партиите?

С началото на изборната кампания за нов парламент едни партии ще тръгнат с пълни каси, а други ще теглят заеми.

Общо 38 партии и 7 коалиции ще се борят за влизане в Народното събрание. Над 6 млн. лв. бяха официално декларираните разходи пред Сметната палата на формациите, които успяха да влязат през 2009 г. в предишния парламент. Тази година финансово най-стабилни са ГЕРБ, които пазят в банка 29 млн. лв. За разлика от бившите управляващи, БСП и партията на Меглена Кунева ще теглят заеми. Според изборния кодекс партиите и коалициите могат да похарчат най-много 4 млн. лв. през този месец. Инициативните комитети са ограничени с разходи до 200 хиляди лева.

Бляскави обещания и златни пари - с това се тръгва на избори, тази приказка ми разказваше един опитен изборджия. Той беше сигурен, че с десет опитни момчета, добри в приказките, и няколко десетки хиляди левове за почерпка из кварталните кръчми и погасяване на дългове в бакалските тефтери, може и магаре да вкара в парламента.
В България на две години се правят избори и се трошат милиони левове. За четири години гражданите плащат 28 млн. лв. за заплати на всички 240 депутати. Толкова не успя да намери държавата, за да увеличи добавките на майките. Но това вече не е актуална тема, идат избори.

Държавната субсидия е основен източник на големите партии, които ще участват на изборите. Дарик направи справка как са захранени касите на ГЕРБ - една партия, която излиза от властта и се готви за нов мандат; БСП - партия, която четири години е била извън властта, но желае да управлява отново; НДСВ формация, която не успя да влезе в предишния парламента, но има амбицията заедно с партньори в коалиция да прескочат този път бариерата от 4%; и накрая новосформираната формация на Меглена Кунева, която се яви на президентските избори, а сега има желание не само да влезе в Народното събрание, но и да управлява България.

За три години и половина бившата управляваща партия ГЕРБ е събрала 29 млн. лв. от държавна субсидия - сума, достатъчна за заплати на всички народни представители за един управленски мандат. Парите се пазят в банка, където текат и лихви. Димитър Главчев, бивш депутат на ГЕРБ и кандидат за нов мандат.

„Държим на депозит парите си, в което мисля, че няма нищо лошо, тъй като не се харчат безразборно. Спомнете си, повече от два пъти, но тези двата са най-знакови, по 1 млн. лв. дадохме - след наводнението в Бисер и след земетресението в Перник", обясни Главчев.
ГЕРБ се заричат, че ще похарчат под 4 млн. лв. за кампанията, което е максималната разрешена сума за партии и коалиции. Формацията няма да взима заеми, както направиха през 2009 г. Цветан Цветанов и Бойко Борисов, които заложиха апартаментите си. Димитър Главчев смята, че пестеливостта е добра черта, но не е съгласен да се прави асоциация между партия с голяма субсидия и печелившо предприятие.

„Не ми харесва сравнението с предприятие. Въпреки че всъщност на предприятието целта каква му е - печалба. А тук ви казвам - печалба, но на избори. Припомнихте ми как двамата лидери в партията - председателят Бойко Борисов и зам,-председателят Цветан Цветанов си заложиха апартаментите на миналите избори 2009 г. и после вече, вследствие резултатите, които постигнахме, се върнаха заемите, които те бяха взели, че и останаха, както виждате. Което си показва, че с малко пари и с това, което си направил, можеш много по-добър резултат да постигнеш, отколкото чрез градене на някакъв фалшив медиен образ, на който залагат другите", добави Главчев.

На избори със заем тръгват БСП и „България на гражданите" на Меглена Кунева. През 2012 г. БСП са разполагали с близо 9 млн. лв. от държавната субсидия. С част от тях е покрит друг заем, обясни секретарят на БСП Емил Костадинов.

„Една сума от порядъка на 1.36 млн. лв. към 31 декември дължахме на кредитиращата ни банка, като още месец януари 1/3 от тази сума сме погасили и трябваше към месец май-юли окончателно да погасим този кредит. Вече е известно, кандидатстваме в същата банкова институция за нов банков заем в порядъка на 2.170 млн. лв., защото тази сума, която трябва да възстановим по сега действащия кредит, тя е малко по-малко от 700 хил. лв., веднага ще бъде използвана за рефинансиране на кредита. Т.е. ние ще получим 690 хил. по-малко то одобрения кредит. Това е сума, която ни е необходима, за да посрещнем конкретно предстоящите избори, защото се налагат друг тип напрежение, друг тип разходи", коментира Костадинов.

Членски внос, дарения и кредит от 1 млн. лв. ще запълнят бюджета на Движение „България на гражданите" за предстоящите избори, разказа Димитър Танев от партията на Меглена Кунева.

„Дарения по сметката на „България на гражданите" са постъпили в размер на 107 320 лв. Освен това в края на миналата година движение „България на гражданите" подписа договор за отпускането нас банков кредит в размер до 1 млн. лв., чрез който ние мислим да бъде извършено финансиране на нашата предизборна кампания. Има два източника за обезпечаване - с парични депозити - този, който има, или с имущество на нашите членове", обясни Танев.

Практиката на изборджийството в България показва, че декларираните след вота разходи на партиите, винаги са в пъти по-малко от реално похарчените. Политиката е не само трибуна, от която избирателите чуват надеждите си за по-добър живот, хвърчат сочни компромати и обвинения. Политиката е и бизнес, в който има финансово счетоводство, баланси, разходи. Ако в България мрачният сценарий се сбъдне и страната влезе в цикъла на нестабилни правителства и серия от избори, познайте на коя формация торбите са най-пълни за „избори до дупка". Ако се разчита на финансовия критерии за влизане в парламента, се очертава връщане на двуполюсния политически модел. Едно ново презареждане на българския преход.