Шапката на Бейсим Басри била на мястото, където е стреляно по трима лесничеи от Воден
Шапката на Бейсим Басри била на мястото, където е стреляно по трима лесничеи от Воден / netinfo
Шапката на Бейсим Басри била на мястото, където е стреляно по трима лесничеи от "Воден"
63329
Шапката на Бейсим Басри била на мястото, където е стреляно по трима лесничеи от "Воден"
  • Шапката на Бейсим Басри била на мястото, където е стреляно по трима лесничеи от "Воден"

Шапка, намерена на мястото, където през февруари бракониер е стрелял по лесничеи от резервата „Воден“, е едно от доказателствата срещу кмета на община Исперих Бейсим Басри. Това стана ясно по време на гледане на мярката му за неотклонение в Окръжен съд-Разград. Магистратите постановиха, че има обосновано предположение, че кметът е извършил опита за убийство на един от горските стражари и възпрепятствал работата на тримата. Защитата на Басри обяви, че ще обжалва решението, той не се призна за виновен.

Шапката на Бейсим Басри била на мястото където е стреляно по трима лесничеи от "Воден"
netinfo

По шапката, намерена на мястото на инцидента през февруари, е открит биологичен материал от Байсим Басри, ДНК-експертиза доказала това. Косми от него имало и по ствола на дървото, по което той се спуснал, след като бил засечен от лесничеите върху 8-метра високо съоръжение за бракониерски лов. Разпознал го е един от горските стражари, балистична експертиза е доказала, че е стреляно от едва от общо петте му ловни карабини. Двама свидетеил пък го видели на близка бензиностанция близо до инцидента около час след стрелбата, държал именно тази пушка. Прокурор Милена Пенчикова обясни в 50-минутната си пледоария, че първото съмнение възникнало, когато на разпит като свидетел Басри се явил с рана около дясното слепоочие, където се предполагало, че се е наранил стрелецът. Шофьорът в община Исперих, Шенол Бакир, срещу когото първоначално бе повдигано обвинение пък нямал нито едно нараняване.

Шапката на Бейсим Басри била на мястото където е стреляно по трима лесничеи от "Воден"
netinfo

Прокуратурата обясни, че се срещу неколцината общински служиели и близки на Басри, които първонално дали неверни показания, ще бъдат повдигнати обвинения за лъжесвидетелстване. Пенчикова не обяви срещу кои точно, но сред основните свидетели е кметът на село Йонково и областен лидер на Младежкото ДПС Кямуран Абдурахим.

Съдът постанови постоянна мярка за неотклонение.

Междувременно Общинският съвет на ДПС – Исперих се обяви против назначаването от Басри за 4 месеца на заместник-кмета Невин Скендер за временно изпълняващ длъжността. Местните негодуват, че тя не е местна,не познава проблемите на хората, Скендер бе назначена от Басри в началото на мандата му, родом е от Завет. Утре председателят на Общински съвет Исперих Гюнай Хюсмен свиква съвет на председателите на групи в местния парламент, на който ще се вземе решение кога да се свика извънредна сесия.-