Променят трасето на магистрала „Хемус”?
Променят трасето на магистрала „Хемус”? / снимка: БГНЕС, архив

Вероятно ще се наложи да бъдат направени нови анализи за трасето на автомагистрала „Хемус”. Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на Осмата годишна конференция за стратегическа инфраструктурa, която се проведе в столицата. Според него магистралата, която е проектирана през 1981 г., не отговаря на нуждите, продиктувани от новите икономически реалности.

Арх. Диков поиска повече връзки и близост на пътя до големите градове на Северна България. Той  даде за пример магистрала „Тракия”, която минава близо до най-големите градове в Южна България и ги обслужва, докато на Север пътят София-Варна е почти транзитен при сегашното трасе. „По този начин магистралата няма да бъде ефективна за региона и няма да му помогне да се развие”, категоричен бе архитектът, цитиран от БЛИЦ.

По думите на експерта забавеното икономическо развитие на част от Северна България се дължи именно на липсата на инфраструктура.

„Това положение не е променяно от години и затова има много изостанали райони в този регион на страната”, изтъкна арх. Диков. „Ако трасето на „Хемус” се преразгледа, този инфраструктурен проект ще допринесе много сериозно за модернизирането на Северна България и нейното икономическо раздвижване”, допълни още той.