Изплащат еднократни помощи на пострадалите при урагана в Габровско
Изплащат еднократни помощи на пострадалите при урагана в Габровско / снимка: DarikNews.bg, архив

От днес започва изплащането на еднократни помощи на хората, пострадали от ураганния вятър през март в Габровско. 107 семейства от Габрово, Трявна и Дряново ще получат еднократна социална помощ от държавата, за да възстановят щетите, нанесени на домовете им при бедствието от 14 март. За Габрово от 114 искания за подпомагане 96 са одобрени. Общият размер на помощите, които ще бъдат изплатени за спешни нужди на хората в областта, е 26 000 лева.

Около 80% от обектите, пострадали при урагана, вече са възстановени, съобщи пред журналисти кметът на общината Таня Христова. На 16 април цялата документация ще бъде изпратена в София, а след това ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствената комисия, на което ще се разгледа размерът на щетите, каза още Таня Христова.

Тя уточни, че общата сума за възстановяване на щетите е 2 500 000 лв., като само разходите за ремонт на общински сгради са 1 500 000 лв. Получените сигнали от пострадали лица са 873, като 306 са подали заявления за помощ от Междуведомствената комисия.

Кметът благодари на габровци, че са се мобилизирали и не са се скрили зад бедствието, както е станало на много други места, а със собствените си макар и скромни възможности са започнали да възстановяват щетите.

В четвъртък в Габрово БЧК започва раздаването на средствата, дарени от ПП ГЕРБ. Според волята на дарителя 80 000 лв. са разпределени за жители на Габровска община и по 10 000 лв. за жителите на Дряново и Трявна.

Природната стихия от 14 март отне живота на 34-годишна жена, върху която заради силния вятър рухна строително скеле. Ураганният вятър нанесе сериозни поражения за милиони върху сгради, инфраструктура и остави над 300 селища без ток.

 

Други новини от Габрово