Роми се поклониха пред паметника на Димитър Пешев
Роми се поклониха пред паметника на Димитър Пешев / Иво Кирилов,Дарик

С поднасяне на венци и цветя на паметника на Димитър Пешев, роми от кв. "Изток" отбелязаха Световния ден на ромите. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите 500 000 роми в лагерите на фашистка Германия.

В читалище "Васил Левски" се открива и изложба от около 35 картини на 20 ромски деца. По- късно през деня ще се изиграе и футболна среща между роми и българи на стадион "Осогово".

Роми се поклониха пред паметника на Димитър Пешев
netinfo

"Искам да кажа на всички роми, че най- важното за тях е образованието, а не да чакат на помощите. Ние и в читалището работим, колкото може повече ромски деца да учат в масовите училища в града. В момента 320 деца пътуват всеки ден към града. Всяка година тази бройка се увеличава", заяви председателят на читалище "Васил Левски" Сашо Кръстев. Според него през есента ще започне да се работи с всички основни училища, включително и Началното и I ОУ "Св. Кирил и Методий".

"Ние в Кюстендил сме един от примерите за интеграция, не само в България, но и в Европа. Тук има най- много интегрирани деца", каза още Кръстев.

През тази година и 25 възрастни роми ще завършат средно обра

Роми се поклониха пред паметника на Димитър Пешев
netinfo
зование.