Кокинов: Борис Митов не е интересен на прокуратурата
Кокинов: Борис Митов не е интересен на прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Журналистът Борис Митов не е интересен на прокуратурата. Държавното обвинение търси как цитираните в публикацията му документи са се появили в публичното пространство.

Това коментира градският прокурор на София Николай Кокинов пред bTV.

В петък прокуратурата се самосезира броени часове след публикацията на материала на Митов със заглавие "Българският „Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?". В нея той разсъждава дали зам.-градският прокурор Роман Василев е най-удачният избор за проверяващ на сигнала заради предишни закононарушения със СРС-та.

„Самата статия е интересна, хубава, провокативна, аз самият я прочетох с интерес," заяви прокурорът минути преди повторния разпит на журналиста от Mediapool, насрочен за 9:00 часа в понеделник.

„Колегата Митов беше поканен, не призован," изрично уточни Николай Кокинов по отношение на първия разпит в петък. По думите му Борис Митов обещал доброволно да предостави на прокуратурата документите, с които разполага, в 14:00 часа в петък. „Той не се яви, затова днес вече е призован," допълни той.

Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство. „Разсекретени са веществените доказателства, но не и „способите за подслушване", В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засрекретил," отново обясни той тезата на прокуратурата.

Кокинов увери, че тече успоредна проверка в секретното деловодство на институцията, а не само разпити на журналиста. „Пази боже да пресираме журналист, да не говорим за ограничаване на свободата на словото. Не бива да се притеснявате, че той е обект на нашето разследване," увери той.

Според разказа на Борис Митов в самото начало на разпита в петък прокурор Драгомир Янчев поискал от него да разкрие източниците си, което противоречи на журналистическата етика. Градският прокурор бе категоричен, че Борис Митов не е получавал заплахи, че ще понесе наказателна отговорност, ако не направи това. „Г-н Янчев отрича да е отправял подобни заплахи," допълни той.

„Съгласен съм журналистите да запазват своите източници. Разберете съвсем точно какво ни интересува - откъде са изтекли документите. Не виждам на този етап защо трябва да има обвинение," каза още Николай Кокинов.

Той не се ангажира с коментар дали „проверяващият трябва да бъде проверен" и остави това решение на главния прокурор Сотир Цацаров.