София

Кокинов: Борис Митов не е интересен на прокуратурата

8 април 2013 09:31

Кокинов: Борис Митов не е интересен на прокуратурата
Десетки журналисти и граждани се събраха днес на протеста в подкрепа на журналиста Борис Митов пред Съдебната палата © снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова  

Журналистът Борис Митов не е интересен на прокуратурата. Държавното обвинение търси как цитираните в публикацията му документи са се появили в публичното пространство.

Това коментира градският прокурор на София Николай Кокинов пред bTV.

В петък прокуратурата се самосезира броени часове след публикацията на материала на Митов със заглавие "Българският „Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?". В нея той разсъждава дали зам.-градският прокурор Роман Василев е най-удачният избор за проверяващ на сигнала заради предишни закононарушения със СРС-та.

„Самата статия е интересна, хубава, провокативна, аз самият я прочетох с интерес," заяви прокурорът минути преди повторния разпит на журналиста от Mediapool, насрочен за 9:00 часа в понеделник.

„Колегата Митов беше поканен, не призован," изрично уточни Николай Кокинов по отношение на първия разпит в петък. По думите му Борис Митов обещал доброволно да предостави на прокуратурата документите, с които разполага, в 14:00 часа в петък. „Той не се яви, затова днес вече е призован," допълни той.

Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство. „Разсекретени са веществените доказателства, но не и „способите за подслушване", В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засрекретил," отново обясни той тезата на прокуратурата.

Кокинов увери, че тече успоредна проверка в секретното деловодство на институцията, а не само разпити на журналиста. „Пази боже да пресираме журналист, да не говорим за ограничаване на свободата на словото. Не бива да се притеснявате, че той е обект на нашето разследване," увери той.

Според разказа на Борис Митов в самото начало на разпита в петък прокурор Драгомир Янчев поискал от него да разкрие източниците си, което противоречи на журналистическата етика. Градският прокурор бе категоричен, че Борис Митов не е получавал заплахи, че ще понесе наказателна отговорност, ако не направи това. „Г-н Янчев отрича да е отправял подобни заплахи," допълни той.

„Съгласен съм журналистите да запазват своите източници. Разберете съвсем точно какво ни интересува - откъде са изтекли документите. Не виждам на този етап защо трябва да има обвинение," каза още Николай Кокинов.

Той не се ангажира с коментар дали „проверяващият трябва да бъде проверен" и остави това решение на главния прокурор Сотир Цацаров.Етикети: прокуратура, Кокинов, Митов, СРС

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#7

безупречната логика на Кокинов - 08.04.2013 г. 14:26:34

1. Значи Митов "не се бил явил" в петък, но все пак е разпитван от Янчев. Нещо като котката на Шрьодингер - хем там, хем не е!

2. "Ние не искаме да знаем кой е източникът на документите - а само откъде са изтекли".

Прокуроре, прокуроре...

#6

ла - 08.04.2013 г. 13:36:15

Как е възможно подобни хора да са прокурори? Това са пълни милиционери с мислене от преди 50-100 години. Това което става в България е абсолютно отвратително и нетърпимо!

#5

Цар - 08.04.2013 г. 13:03:31

„Колегата Митов беше поканен, не призован". Каква е тази покана на която не може да се откаже, защото следва - „Той не се яви, затова днес вече е призован," . Последните 23-24 години са точна илюстрация на тази игра на думи.

#4

БЪЛГАРИН - 08.04.2013 г. 12:50:37

"Кокинов: Митов не е интересен на прокуратурата..." Фраза, която доказва "нещо свързано с първите седем години"... Неуважение към различния труд на другия професионалист журналиста!?... Но това не е стресиращото в твърденията на Кокинов е, че той не прави и намек, че неговият заместник - Роман Василев Е ИНТЕРЕСЕН ЗА ПРОКУРАТУРАТА!...
МИЛА РОДНА КАРТИНКА - "ПАЗАРНА ДЕМОКРАЦИЯ: Маргенализирани, "синджир марка\" граждани на България изблъскват с мутро-полицейски шантажи и мутро-партийни протекции всичко читаво, за да консумират възможността да властват!... В случая говорим за "работещи" (заработващи) в Съдебната система само заради едната власт, която им осигурява "социални контакти" корелеиращи пряко с техния висок жизнен стандарт?!... В съчетание с наложената в България социална система, чието \"правилно структуриране\" тръгна от \"бухалката\" на мутрата и стигна до пресата на държавната власт овладяна за 20-тина години от мутро-полицайте... Е тогава от къде идва тази наша (и журналистическа) наивност... да обсъждаме (осъждаме( прокурора Кокинов, за това, че той си затваря очите пред явната злоупотреба със служебна власт (по-скоро употреба на служебна власт с политически цели) на - Прокурора РОМАН ВАСИЛЕВ награден с "паметно лично огнестрелно оръжие от шефа на мутрополицията (държавна и частна) Цветан Генчев Цветанов... За личния принос на Роман Василев за реализирания кинематографичен запис на брутално потъпкване на процесуалните (НПК) норми при задържането на Николай Цонев в болнична стая във ВМА (Виж: Изрязаните кадри от ареста на Николай Цонев~~ ~

#3

8852 - 08.04.2013 г. 10:23:24

Ако журналистът осъди България в Стразбург и при това се знае кой прокурор е в основата за нарушаване на журналистическите права, следва той персонално да заплати глобата.Така за своеволията си е крайновреме държавните чинивници да си плащат, както получават заплати.

#2

Хм - 08.04.2013 г. 10:04:56

Ми като не е интересен, защо го привиквате? Нямате с кой да си пиете кафето ли?

#1

перко - 08.04.2013 г. 09:58:22

за Р.В. всичко беше ясно още със посочването му от главния прокурор, че е един от поръчковите прокурори на Цв.ЦВ.- шестака

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още