Десетки се събраха в подкрепа на Борис Митов
Десетки се събраха в подкрепа на Борис Митов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Десетки журналисти и граждани се включиха в протеста в подкрепа на журналиста Борис Митов пред Съдебната палата.

Миналия петък журналистът беше извикан на разпит от прокурори, които поискаха от него да разкрие кой му е предал документи за използване на специални разузнавателни средства, разписани от градския прокурор на София Роман Василев.

Митов отказал да посочи източниците си и последвала заплаха от страна на прокурора, че ще му бъде повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна.

Тази сутрин десетки журналисти и граждани подкрепиха репортера, който беше разпитан за втори път от прокурора. При второто изслушване прокурорът се отказал от намеренията си да разбере кой е дал документите за прилагане на специални разузнавателни средства на журналиста.

Десетки се събраха в подкрепа на Борис Митов
netinfo

Борис Митов обясни, че прокурорът дори не е знаел, че тези документи са разсекретени от съдията по делото, т.е. тази информация не е класифицирана и не представлява държавна тайна.

Материалът на Митов "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?", в който той анализира скандала с подслушването от МВР, стана причина за изслушването му от прокурор в края на миналата седмица.

След разпита в петък журналистът разказа, че е бил заплашен с образуване на дело във връзка с публикувани в статията материали за процеса срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г. от съдията от Софийския градски съд Иван Коев.

Десетки се събраха в подкрепа на Борис Митов
netinfo

Прокуратурата продължава да търси как са изтекли в публичното пространство документи за прилагане на специални разузнавателни средства, заради които беше разпитан журналистът Борис Митов. Това обясни днес градският прокурор Николай Кокинов като уточни, че проверката продължава в деловодството на градския съд.

„Да видим тези секретни документи как са се озовали в публичното пространство - дали се намират в секретното деловодство или в явното”, заяви прокурорът. Кокинов отрече журналистът да е бил принуждаван да разкрие кой му е дал документите.