Пламен Орешарски приел номинацията за премиер заради държавността
Пламен Орешарски приел номинацията за премиер заради държавността / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив

Приех предложението на Сергей Станишев да бъда номиниран за министър-председател, защото той в разговора си с мен постави акцент върху държавата и държавността, а не говореше за партийност. Това заяви пред бТВ Пламен Орешарски.

Той сподели, че за него е предизвикателство да приеме тази номинация от гледна точка на тежката ситуацията, която е в страната. „Става дума за период изпълнен с много рискове. Те са свързани с потенциалните опасности от сриването на цели системи. Говорим за бедността, която е на рекордно високо равнище. Друг пример е с енергетиката от последните дни, който също е достатъчно красноречив”, заяви Орешарски.

Той посочи, че повечето компании в страната са затънали в дългове. „Много от тях затвориха врати - между 300 и 400 000 малки предприятия, а останалите са на ръба да затворят”, уточни Орешарски.

Бившият финансов министър в правителството на Тройната коалиция коментира още, че няма притеснения относно функционирането на валутния борд. „Нищо не ме притеснява в работата на БНБ. Тя има достатъчно резерви. Не ме притесняват приказките на различните „специалисти”. Тук се робува на някакви митове от 90-те, когато с обезценяването на лева някои хора си решиха проблемите с дълговете”, припомни той.

Орешарски не подмина без коментар и ситуацията с АЕЦ „Белене”. Той припомни, че АЕЦ „Белене” фигурира в почти всички енергийни стратегии на всички правителства от 80-те години до ден-днешен, което е свидетелство, че тази централа и необходима. „Винаги съм гледал на проекти от типа на „Белене” като икономически, а не политически. По различните сметки, тази централа се откупува за 15 години. Ако един проект има 60-годишен срок на експлоатация, а се откупува за 15, това означава, че има впечатляваща възвращаемост”, заяви Орешарски.

Той подчерта, че идеологията ляво-дясно вече е архаична, защото се наблюдава сближаване на инструментариума за постигане на целите. Ако през 70-те и 80-те години все още имаше различия, то през 90-те надделя прагматизма и инструментариумите, които се използват от левицата и десницата се сближиха", коментира той и добави, че е републиканец по убеждения.

На въпрос как вижда България след четири години, Орешарски отговори: „Коренно различно от днес. Ако следващото правителство успее да работи с всички, които могат да допринесат за напредъка - интелектуален елит, бизнес и работници - мисля, че след четири години отчаянието ще отстъпи място на надеждата”.