Никога няма да подкрепя Бойко Борисов за премиер, категоричен е Костов
Никога няма да подкрепя Бойко Борисов за премиер, категоричен е Костов / Sofia Photo Agency, архив
Иван Костов за провала на коалицията
63176
Иван Костов за провала на коалицията
Иван Костов за цената на тока
  • Иван Костов за провала на коалицията
  • Иван Костов за цената на тока

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви категорично в предаването „Седмицата" по Дарик, че в никакъв случай не би подкрепил Бойко Борисов за премиер. Относно провала на коалицията с „Единство" Костов коментира: „Не мога да накарам хора насила или с убеждение, не разполагам с такова убеждение, да заемат места на съпредседател на коалиция. Не мога да накарам хора, и то на съюз оттук нататък за всички избори, докато се формира единната партия. Не мога да накарам хората да влязат в листите. Не съм такъв убедителен".

Не може да се обвиняват топлоцентралите за оскъпяването на тока

Токът, произведен от Мариците, влияе най-много с 2% върху цената за крайния потребител, каза още в „Седмицата" Иван Костов. По думите му цената на тока се определя от ДКЕВР и в никакъв случай не може да се обвинят топлоцентралите за оскъпяването от 13%, което се случи от юли миналата година.

„Цената, по която Мариците продават и всички централи продават, и тези, които работят, и тези, които не работят - се определя от ДКЕВР. Тя до такава степен определя цени, че определя цени и формално, плаща на централи, които са студени мощности. По отношение на Мариците, аз казах, че те са 5% от инсталираната мощност в страната, която може да произведе 5% от електроенергията, но понеже 40% само зависи от базисната цена на производителя, цената, която вие и аз плащаме на ЕРП-тата, това означава, че 2% е способността въобще да въздейства, което означава, че това покачване на цените от 13%, което ние видяхме, въобще няма как да бъде обяснено с такива средства", добави още тъмносиният лидер.

Иван Костов бе категоричен, че настоящата ситуация със свръхпроизвоство, ниско потребление на ток и липса на износ е доказала, че строителството на АЕЦ „Белене" е излишно.