Чакат ни обилни валежи от неделя, нямало риск за големите язовири
Чакат ни обилни валежи от неделя, нямало риск за големите язовири / Sofia Photo Agency, архив
Чакат ни обилни валежи от неделя, нямало риск за големите язовири
63170
Чакат ни обилни валежи от неделя, нямало риск за големите язовири
  • Чакат ни обилни валежи от неделя, нямало риск за големите язовири

24 часа обилни валежи се очакват от неделя сутринта на територията на цяла България. Риск за големите язовири, които са собственост на общините, няма, защото кметовете разполагат с инструмент, с който да определят колко от обема на язовира да освободят и са предупредени. Това съобщи за Дарик директорът на дирекция „Управление на водите " в Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

„Министерството е предупредило „Напоителни системи" за очакваните валежи, така че се надяваме и те да осигурят необходимите ретензионни обеми за неделя следобед. Държавата е готова, напоителни системи са готови, Гражданска защита са готови, Отводнителните системи са в добро състояние, според мен е гарантирано, че няма да има никакви негативни последствия".

Според Личев рискови остават около 2600 частни и обществени малки язовири, защото отговорност за тях носят собствениците им. От тях зависи да определят колко от обема на язовира трябва да се освободи и дали ще го направят.

„Има някои язовири, които биха могли да бъдат рискови от гледна точка на голямото количество валежи - това са малките язовири, които са публично-общинска собственост. Те се пълнят за един ден при такива дъждове и могат да прелеят, но всичко зависи от техническото им състояние", добави Личев.

В неделя се очаква в Централна и Западна България количеството на валежите да достигне от 30 до 50 литра на кв. м.