Конкурс „Обичам природата – и аз участвам”
Конкурс „Обичам природата – и аз участвам” / снимка: НП Пирин

За трета поредна година Министерство на околната среда и водите организира конкурс за деца и юноши на възраст от 7 до 18 години на тема „Обичам природата и аз участвам”. Срокът за изпращане на конкурсните творби е 31 май 2013 г.

Идеята на конкурса е да покаже  отношението на младите хора към природата и грижата към нея, като отношение към самите нас.  Защото всеки е значим и заслужава да живее, учи и работи в чиста и здравословна среда и това е отговорност на цялото ни общество.

През 2012 г. година в конкурса взеха участие над 2000 деца и юноши с общо 2570  творби.

И  през тази година конкурсът се провежда в три категории: рисунка, разказ и предмет, изработен от рециклирани материали. Всеки участник може да изпрати до три свои творби за всяка от категориите, които да показват отношение и грижа към природата. Конкурсните творби трябва да съдържат трите имена на участника,  адрес и телефон за обратна връзка.
Конкурсните работи да се изпращат  по местоживеене на участниците, в срок до 31 май 2013 година на адреса на съответните регионални структури на министерство на околната среда и водите на територията на страната.
Условията и критериите за участие са публикувани на банера на кампания „Обичам природата – и аз участвам“ на сайта на МОСВ. За отличените творби са предвидени предметни награди.

През 2012 г. в РИОСВ - Благоевград постъпиха рекорден брой творби, спрямо другите регионални структури на МОСВ. Регистрирани бяха 317 творби от над 250 участници в трите конкурсни категории. Победителите в конкурса, след които и двама участници от област Благоевград бяха наградени на специална церемония на 10 декември 2012 г. в галерия „Снежана” в София.

Цветелина Симеонова Ангелова, на 13 год. от СОУ „Георги Измирлиев” – гр.  Благоевград спечели втора награда и айпад в категория „произведение, изработено от рециклируеми материали“. Мирела Георгиева Стаматова, на 14 г., учеща в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, град Благоевград спечели трета награда и цифрова камера в категория за рисунка.

Творбите на двама от участниците Елена Тодорова Таракова, 13 год., СОУ „Антон Попов”, гр. Петрич, с разказа „Насаме със стария кестен” и на  Елена Димитрова Вакареева, 17 год., ПМГ „Яне Сандански  - гр. Гоце Делчев ”, с разказа  „А тя обичаше природата“, намериха място в сборника „Малки зелени разкази“. Изданието е на МОСВ и специално посветено на конкурса „Обичам природата и аз участвам“ – 2012г.