Пенсионери съдят България в Люксембург
Пенсионери съдят България в Люксембург / DarikNews.bg
Пенсионери съдят България в Люксембург
63146
Пенсионери съдят България в Люксембург
Пенсионери съдят България в Люксембург
  • Пенсионери съдят България в Люксембург
  • Пенсионери съдят България в Люксембург

Асоциацията на пенсионерите ще заведе първия колективен иск срещу България в европейския съд в Люксембург. Пенсионерите протестират срещу факта, че голяма част от тях получават пенсия до 200 лева, която е под официалния праг на бедност, обявен у нас. По данни на националния статистически институт той е 236 лева.

„Задавах въпроса на три правителства и отговор не получавах или той бе „Пари няма". Затова мисля, че този иск е изключително справедлив и вярвам, че с Божията помощ той ще бъде приет от Европейския съд, ще му бъде даден ход и смятам, че рано или късно справедливост ще има", коментира журналистът от БНР Венелина Попова, която е сред инициаторите на иска. Под него стоят и подписите на 182 души от Асоциацията на пенсионерите.

Европейският съд в Люксембург допуска преки искове от физически и юридически лица. Той работи паралелно със съдебните органи във всяка една европейска страна, но неговите решения имат задължителен характер и трябва да бъдат приведени в изпълнение от загубилата страна. Ако това не се случи, срещу България може да бъде задействана наказателна процедура.

„Получава се едно много просто положение - държавата ни от една страна чрез националния статистически институт обявява какъв е прагът на бедност, който няма нищо общо с минималния доход - и същевременно нормативно определя, че една осма част от гражданите й няма да получат от нея дори сумата необходима за физическото им оцеляване.

В другите страни има възможност да се сезира Конституционния съд с искане това противоречие да се обяви за неконституционно. У нас това го няма. Затова завеждаме иск в Люксемубрг", обясни адвокат Александър Желязков.

Още за ситуацията с пенсионерите чуйте в първия прикачен звуков файл.

Подробности за исканията на Асоциацията на пенсионерите чуйте във втория звуков файл.