Основателят на ИКЕА все още обича евтиното
Основателят на ИКЕА все още обича евтиното / netinfo

Той използва един и същ стол от 32 години, пътува в швейцарските влакове с карта за намаление и пазарува в собствената си верига супермаркети. Нищо необичайно,като изключим това, че става дума за четвъртия по богатство човек в света и че той е купил въпросния стол от свой собствен магазин от вездесъщата шведска верига ИКЕА, пише Ройтерс.

"По линия на майка ми съм наследил един стар столи красив часовник. Иначе всичките ми мебели са от ИКЕА, разбира се", казва Ингвар Кампрад в едно от редките си интервюта в днешния брой на швейцарския в. "Биланц".

По-рано през годината сп. "Форбс" оцени състояниетона Кампрад на 28 млрд. долара, като той изостава само отсъоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс, американския инвеститор Уорън Бъфет и мексиканския индустриалец Карлос Слим.

Осемдесетгодишният швед Ингвар Кампрад живее вЕпенгл, близо до Женевското езеро, и е най-богатият жител на Швейцария.

"Имам си стола от 32 години. Жена ми смята, че би трябвало да си купя нов, защото се е зацапал. Обаче столът ми е също толкова добър, колкото и някой нов", казва Кампрад в интервюто, за което "Биланц" е трябвало да го моли десет години.

Кампрад започва своя бизнес от една градинска къщичка, като продава ръчни часовници, химикалки и коледни картички, а през 50-те години му идва идеятаза производство на мебели. В момента неговата компания ИКЕА е най-голямата в света верига за търговия на дребно с мебели, има 237 магазина в около 35 страни и територии и очаква оборот от 17,7 млрд. евро през 2006 година.