Ученици садиха фиданки в двора на училището си
Ученици садиха фиданки в двора на училището си / netinfo

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон" във Велико Търново се включи в отбелязването на седмицата на гората. Независимо че са в пролетна ваканция, част от учениците членове на „Ученически спелеоклуб проф. Р. Попов"  и екоклуб „ Зелени алтернативи" дойдоха в училището и участваха в засаждането на фиданки липа и червен дъб в двора на гимназията.

Акцията цели да бъде възстановен зеленият пояс около училището, който беше унищожен през последните години поради строителни дейности и опасност от падане на големите и стари дървета. Част от дръвчетата бяха засадени в своеобразни „саксии" от стари автомобилни гуми, подчертаващи зеления пояс и предпазващи младите насаждения. Две от оригиналните ограждения ще се използват и като кръгли пейки в близост до спортната площадка, което оформя допълнителен кът за отдих в двора на училището.

Акцията в дните от седмицата на гората е част от цялостната кампания за почистване, озеленяване и облагородяване района на професионалната гимназия. Инициативата бе осъществена със съдействието на Община В. Търново и Държавното горско стопанство в Горна Оряховица. В следващите дни учениците и техните преподаватели имат намерението да засадят допълнително храстови и тревни видове, да изградят алпинеум и малки водни огледала, с което до месец да променят коренно облика на района около училището.