Показват въоръжението на Севт ІІІ в София
Показват въоръжението на Севт ІІІ в София / Община Казанлък

Въоръжението на тракийския цар Севт ІІІ ще бъде показано на изложба в Националния археологически институт и музей при БАН в София. Тя ще бъде открита на 10 април в 18 часа и е съвместна с историческия музей в Казанлък.

21 от експонатите са от трезора на ИМ „Искра". Сред тях са шлем, наколенници, златни апликации от кожена ризница, железни апликации, украсяващи дървен щит, обвит в кожа, камплект златни апликации за конска амуниция.

Показват въоръжението на Севт ІІІ в София
netinfo

Един от най-забележителните експонати е реставрираната ножница на Севт ІІІ, инкрустирана със златни орнаменти. Нейни реставратори са доц. д-р Георги Мавров, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски" и д-р Петя Пенкова, експерт-реставратор към лабораторията на НАИМ при БАН. След приключване на изложбата на 8 май, реставрираната ножница ще бъде изложена в историческия музей „Искра" - Казанлък.

Оригиналната бронзова глава на Севт ІІІ, която е собственост на НАИМ при БАН, също ще бъде част от изложбата „Въоръжението на тракийския цар „Севт ІІІ". Главата, която предизвика истинска сензация, бе открита на 20 септември 2004 г., а останалите находки от могилата Голяма Косматка бяха намерени при отварянето на последната погребална камера на 4 октомври 2004 година. Археологическите открития са дело на екипа на покойния д-р Георги Китов.