ГЕРБ води БСП с между 15 и 25 депутати, смята Михаил Константинов
ГЕРБ води БСП с между 15 и 25 депутати, смята Михаил Константинов / Sofia Photo Agency, архив

Ако говорим за депутати, ГЕРБ в момента води с между 15 и 25 депутати БСП. Колко са точно, никой не знае.

Това каза в интервю за „Фокус" математикът проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" и бивш член на ЦИК.

„Това е така във всички агенции, дори и тези, които дават паритет. Ще дам пример. Представете си, че резултатът е 26% на 20% и една агенция измери това. Това е почти истинският резултат. Обаче 3 процентни пункта се приемат за нормално отклонение нагоре или надолу. И ако аз искам да играя за БСП, например, намалявам на ГЕРБ 3 процентни пункта и стават 23. На другите вдигам 3%, защото това е в рамките на т. нар. допустима грешка, и те стават 23. И аз с чиста социологическа съвест заявявам „тези са по 23". Но всъщност разликата между тях е 6%", посочи проф. Константинов.

„Тези, които в момента дават паритет на двете партии, даваха същия паритет през 2009 година преди изборите на 5 юли. Тогава резултатът беше 2.5 към 1 - ГЕРБ към БСП. Гласовете им бяха 2.5 към 1, а тези агенции го даваха почти 1 към 1. Така че нека да бъдем по-скромни и като знаем какви сме ги правили навремето, да сме по-умерени", добави бившият шеф на "Информационно обслужване".