Орешарски: Следващият мандат ще е труден
Орешарски: Следващият мандат ще е труден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Финансовата ситуация в страната е най-неблагоприятната в последните 23 години. Това каза пред Нова телевизия бившият финансов министър Пламен Орешарски. В интервю в предаването "Седмицата" на Дарик лидерът на левицата Сергей Станишев посочи именно Орешарски за бъдещ министър-председател на страната, ако БСП спечели изборите. Според Орешарски в момента големият проблем е липсата на перспектива. Той е категоричен, че трябват спешни мерки по отношение на подобряване на бизнес климата в страната.

„Инерционността в икономиката позволи на предишното правителство, наследявайки огромни за мащабите на нашата страна резерви и изключително нисък дълг, да върви някак по-леко през годините на кризата. Но виждате, че и то не издържа до края на мандата си", каза Пламен Орешарски.

Той коментира, че сме в ситуация, при която инерцията в икономиката ще продължи да ни тегли надолу, ако не се вземат много спешни мерки най-вече по отношение на рязко и видимо подобряване на бизнес климата и насърчаване на предприемчивостта.

Следващият мандат ще бъде много труден, прогнозира още бившият финансов министър. Той изрази убеждението си, че ако в началото се предприемат благоразумни политики и се вземат съответните мерки, в края на мандата ще усетим съответното подобрение. Орешарския направи уговорката, че сигурно то няма да бъде такова, каквото ни се иска.

Според бившия финансов министър страната ни няма да стигне средноевропейски доходи до края на 4-годишния мандат, а вероятно и на следващия. „Това е твърде амбициозна цел, но тя трябва да ни служи като ориентир и стъпка по стъпка да вървим напред, а не назад", категоричен беше той.

Орешарски изтъкна, че големият проблем в момента е липсата на перспектива. „Трябва да направим така, че още с първите стъпки хората не да забогатеят – това не може да стане с магическа пръчка, но да виждат пътя, по който трябва да вървим", изтъкна той. По думите му, ако се направи това, с усилията на цялото общество, по-бавно отколкото ни се иска, но ще вървим напред.