Костов обвини Станишев, че му откраднал тезата за свалянето на Борисов
Костов обвини Станишев, че му откраднал тезата за свалянето на Борисов / Лидерът на ДСБ Иван Костов

Веднага след първите големи протести срещу високите сметки на тока - още в понеделник след неделята, ние първи заявихме, че Бойко Борисов трябва да си подаде оставката - чу ни едва след няколко дни, но не прие идеята за спешни мерки от страна на едно програмно правителство. За сметка на това Сергей Станишев взе от нас тази теза и сега му е основна в кампанията. Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред bTV ситуацията на масово недоволство в страната, довела до свалянето на кабинета „Борисов", подчертавайки, че социалистът „откраднал" тази „печеливша политическа теза", но без да даде отговор на въпроса защо не поиска да направи програмно правителство. „Това показва колко е неискрен в поведението си", заключи Костов.

Той направи коментар и по друга - още по-актуална в публичното пространство тема, а именно незаконните подслушвания на политици, разпоредени според БСП лично от Цветан Цветанов.

„Това са характеристики на нашите политически кризи. В такава криза тези, които не знаят как да изведат страната, използват други средства, за да си гарантират властта", подчерта председателят на тъмносините.

По думите му, за разлика от ГЕРБ, неговата партия знае как да изведе България от дълбините на кризата - бързо и лесно.

„Имаме опит, досега сме извеждали страната от 2 кризи - след Луканов и след Виденов. Преди двата провала на тогавашните правителства имаше също сериозна политическа нестабилност и протести. Затова как става извеждането ми е ясно, знам и колко са нервни политиците, които слизат от власт. Но нашето послание е просто - не сме предизвиквали криза досега, но пък можем да кажем как лесно може да излезе България от тази криза", обясни Иван Костов.

По повод на скандала, довел до оставката на председателя на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, тъмносиният лидер заяви, че неговите обвинения не са лично към видния математик.

„Моето обвинение е по-скоро към самата фирма „Информационно обслужване" и начина, по който работи. Има огромно желание за политически контрол върху тази фирма и то идва от факта, че тя борави с информацията на НАП, Митници и всички ключови институции", подчерта Костов.

В заключение той призна, че като политик също не е безгрешен. Въздържа се обаче да посочи най-голямата грешка, която смята, че е допуснал. Според Иван Костов такава балансирана преценка може да се направи едва след много години. Иначе „приписваните" му от обществото и недоброжелатели грешки се дължали на „неразбиране, необразованост и преднамереност".