Връчиха Голямата награда на международния конкурс Иван Радоев
Връчиха Голямата награда на международния конкурс Иван Радоев / dariknews.bg

На церемония в камерната зала на Драматичния театър в Плевен, този петък беше излъчен носителят на Голямата награда - плакет на Седмото издание на Националния конкурс за драматургия "Иван Радоев".

Събитието се състоя в присъствието на много любители на театралното изкуство, както и на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, под чийто патронаж беше проведен конкурса.
Тазгодишното жури, съставено от театроведите Богдана Костуркова и Светла Бенева и драматурга Панчо Панчев, определиха десетте заглавия от над 60 участващи, които да достигнат до финала на националния конкурс.

Водещият на церемонията, актьорът от Плевенския Драматичен театър Георги Ангелов съобщи, че плакетът - Голямата награда на конкурса е проектиран и изработен безвъзмездно от големия български скулптор Георги Чапкънов.

„Приятно се изненадах, че този път вместо да се чудим, как да намерим десет пиеси, които да номинираме, ние се чудихме, как изобщо да ги изберем от повечето добри текстове, които да влязат в номинацията и в традиционно издаваната книжка за всеки конкурс", каза драматургът Панчо Панчев. Той отбеляза, че отличителна черта в текстовете, участващи в конкурса е камерната форма - очевидно в духа на днешното време, когато бюджетите са свити. Драматургът не пропусна да отбележи, че с „благородна завист" е прочел някои от текстовете, участвали в контурса.

Връчиха Голямата награда на международния конкурс "Иван Радоев"
netinfo

Номинираните бяха Александър Урумов с „Положение „Профундо", Боян Папазов, Георги Мерджанов, Димитринка Ненова, Емилия Цанкова, Иван Странджев, Оля Стоянова, Петър Банчев, който отсъства, Румен Леонидов, Стоил Рошкев. всички номинирани бяха представени с откъси от творбите им в изпълнение на артисти от Плевенския драматичен театър.

Връчиха Голямата награда на международния конкурс "Иван Радоев"
netinfo

Журито определи две поощрителни награди: за куклена пиеса на Георги Мерджанов с "Грозната приказка" и за драматургия на Оля Стоянова с „Там горе". те получиха и парични премии от по 500 лева.

Голямата награда - плакетът, изработен от Георги Чапкънов отиде при Боян Папазов за пиесата му „Бясна, кривогледа и лакома". Той получи и парична награда от 2000 лева.

Връчиха Голямата награда на международния конкурс "Иван Радоев"
netinfo

Конкурсът за българска драматургия се организира от Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен.