Хората се хвърлят от едно радикално решение към друго, смята проф. Илчев
Хората се хвърлят от едно радикално решение към друго, смята проф. Илчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хората се хвърлят от едно радикално решение към друго, смята проф. Илчев
62990
Хората се хвърлят от едно радикално решение към друго, смята проф. Илчев
  • Хората се хвърлят от едно радикално решение към друго, смята проф. Илчев

С това, че сега започва подготовката за бюджета за догодина проф. Иван Илчев обясни декларацията на Алма матер към служебния кабинет отпреди 2 дни, в която се настоява за спешни мерки в областта на висшето образование.

„Ако закъснеем и изчакваме избори и реално работещо правителство, ние може да изгубим много време. Сегашни протестни действия имат много малък шанс за успех. Срещу кого протестираш - това е като да удряш с юмрук във въздуха", добави ректорът на Софийския университет.

Според него, въпреки че няма Народно събрание, няма пречка да бъде променен поне правилникът за приложение на Закона за развитие на академичния състав, довел до сериозен ръст на броя професори и доценти в България.

„Да не се допуска да има шуробаджанашки журита. За съжаление, произведохме твърде много. В Софийския университет, въпреки че сложихме ограничения, пак са два пъти повече професорите в сравнение с нормални години - от 2 до 3 пъти повече", каза още Илчев.

Според него една от основните идеи на Сергей Игнатов била, че с приемането на този закон хората щели да правят разлика кой професор към кой университет е. На практика обаче това не се случвало.

Виждаме в историята как професионални „революционери", над 40-годишна възраст употребяват ентусиазма на младите, коментира част от студентските искания и протести ректорът.

За това каква е посоката на общественото недоволство в страната Илчев заяви: „Напълно е възможно, ако надеждите останат излъгани за някаква промяна, наново да избухне. Политиците са малко като патици, които излизат от разбунено езеро, малко си поотръскат перата, те се накокошинват и продължават напред. За нас не зная доколко има урок, защото ме е страх, че от едно радикално решение в момента някои хора - и то доста повече хора отпреди, се хвърлят към друго радикално решение, което съвсем няма да ни постави на добро място в Европа".