Камбитов и Причкапов заедно за Кръста
Камбитов и Причкапов заедно за Кръста / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Идеята за изграждането на православен кръст, който да се превърне в символ на Благоевград, събра днес Атанас Камбитов с бившия градоначалник Лазар Причкапов.

По време на срещата, която се проведе в кметския кабинет, двамата обсъдиха всички важни стъпки за реализацията на начинанието. Лазар Причкапов изрази задоволство, че има приемственост в развитието на града и с удоволствие предостави цялата налична документация за проекта. Той подчерта, че от 2006 година до сега са събрани около 30 000 лева от дарения, които по всяка вероятност ще бъдат предоставени за изграждането.

Миналото и настоящето си подават ръка в името на по-доброто бъдеще за Благоевград, заяви Причкапов.  В тази връзка Камбитов анонсира, че се финализира процедурата по издаване на строителното разрешение, а Министерството на земеделието и храните е предоставило 100 000 лева за изграждането на паметника. Кметът добави още, че начинанието е получило благословията на Неврокопския митрополит Натанаил. Кръстът ще е висок точно 33 метра, символизирайки святата Христова възраст.

"Когато в едно управление има приемственост и разбирателство между отделните институции и личности, които имат воля за работа и хъс, за положителни нововъведения, тогава нещата се случват. Благоевград отдавна трябваше да има своя символ на вярата, който да ни издигне на мястото, където заслужаваме да бъдем в развитието си", изтъкна Атанас Камбитов.

В момента се изчаква да изтече 14-дневният срок, в който строителното разрешение трябва да бъде обявено от Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според експертното мнение на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев, строително-монтажните работи трябва да започнат до броени дни. Той подчерта, че още при проектирането на централния площад през 80-те години на миналия век е предвидено на отсрещния хълм да се извисява монумент.

По думите на архитекта, кръстът ще се постави върху солиден бетонов фундамент, тежащ над 380 тона. Върху символът на Разпятието ще бъдат поставени множество осветителни тела, очертаващи контура на православния символ.
Идеята за изграждането на кръста възниква през 2006 година, като председател на Инициативния комитет е именно Причкапов.

Името, което получава инициативата и целия мемориален комплекс, е "Памет и вяра", като в инициативния комитет са включени 86 души, сред които хора на бизнеса, представители на академичната общност и Българската православна църква.