Обезщетения за 70 млн. лв. изплатили животозастрахователите за 9 месеца
Обезщетения за 70 млн. лв. изплатили животозастрахователите за 9 месеца / снимка: Sofia Photo Agency
Обезщетения за 70 млн. лв. изплатили животозастрахователите за 9 месеца
62984
Обезщетения за 70 млн. лв. изплатили животозастрахователите за 9 месеца
  • Обезщетения за 70 млн. лв. изплатили животозастрахователите за 9 месеца

70 милиона лева обезщетения са изплатили животозастрахователните компании у нас. Това сочат данните за първите девет месеца на миналата година, отчетоха от Асоциацията на застрахователите. Общо животозастраховането у нас е с дял от 0,3 на сто от брутния вътрешен продукт, докато в Европа средното равнище е от 4,5 на сто. Премийният приход е едва по 35 лева на човек при европейско равнище средно по над 1 000 евро.

Основната част от хората, които имат застраховка "Живот", са кредитополучателите, коментираха от бранша. Застраховката може да покрива и множество рискове като загуба на трудоспособност, както и да бъде инструмент за спестяване. Светла Несторова от асоциацията обясни: "Има два компонента по доходността. Единият е т.нар. гарантирана доходност, тя участва при формирането на гарантираната застрахователна сума, като е известна още в самото начало на сключване на договора. Гарантираните доходности на застрахователите варират между 2,5 и 3,5 процента към пазара в момента, те подпомагат формирането на застрахователната сума. Освен това почти всички застрахователи начисляват т.нар. допълнителна доходност, която представлява парите, които допълнително са изкарали, над техническата лихва. Те разпределят полиците на своите клиенти".

Колко струва основната полица по застраховката "Живот" и как се оскъпява, ако прибавим допълнителни рискове? "Да вземем 50-70 лева месечно, което отива на 600-800 лева премия. Допълнителните покрития към това биха били просто левчета, да кажем пет лева или три лева на месец, в зависимост от това какво човек си купува. Те не натоварват много, играят роля при спестяването, но пък осигуряват този широк спектър от рискови покрития, който е толкова важен, когато нещо се случи", обясни Светла Несторова.

Застраховката "Живот" води и до данъчни облекчения от данъка върху доходите на физическите лица.