Посланикът на Израел откри изложбата „Осъдени и спасени във ВТУ
Посланикът на Израел откри изложбата „Осъдени и спасени във ВТУ / Дарик нюз
Посланикът на Израел откри изложбата „Осъдени и спасени" във ВТУ
62979
Посланикът на Израел откри изложбата „Осъдени и спасени" във ВТУ
  • Посланикът на Израел откри изложбата „Осъдени и спасени" във ВТУ

Изложба „Осъдени и спасени", посветена на 70 години от спасяването на българските евреи, откри посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз във Великотърновския университет. Негово превъзходителство подчерта, че еврейският народ се отнася с благодарност и уважение към България, затова че отбелязва това паметно събитие.

„Заедно с невероятното и единствено, като исторически факт спасяване на българските евреи, моралът изисква от нас и споменаването на онези 11 343 евреи от Тракия и Македония, които са намерили смъртта си за наше огромно съжаление с помощ и на българското правителство, и на обикновени хора", каза Шаул Камиса Раз. По думите му една държава е „голяма", тогава когато приема и говори и за двете случки.

Посланикът съобщи още, че е подписан договор за сътрудничество между Държавна агенция „Архиви" и музеят Яд Вашем в Израел, който предвижда обмен на информация и документи, необходими на учените, които изследват тези исторически събития.

Чуйте повече в звуковия файл

Изложбата във ВТУ представя копия от документи и снимки, проследяващи съдбата на българските евреи от Освобождението до Втората световна война. На откриването присъстваха председателят на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов, почетният консул на Израел у нас Красимир Методиев, заместник- ректорът доц. Багрелия Борисова, преподаватели и студенти.

Посланикът на Израел присъства и на научната конференция, посветена на 70 години от спасяването на българските евреи, организирана от Катедра „Нова и най-нова история" към Историческия факултет на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".