• Размер на шрифта:

Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев

29 март 2013 16:25 | Автор: Йовка Йовчева

Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев
Социологът Кънчо Стойчев © снимка: БГНЕС, архив  

В България вече е назряла нуждата от саморегулация в сферата на социологическите проучвания, но не трябва да се върви по пътя на държавната намеса. Тезата е на социолога Кънчо Стойчев. В интервю за Дарик той коментира реакциите в гилдията след изнесените данни от проучване, което дава почти двойна преднина на ГЕРБ пред БСП за вота през месец май.

„Проучванията на общественото мнение - някои от тях имат поръчители, други нямат. Когато говорим за обществено политически изследвания, би било коректно действително поръчителите да са известни. Няма такъв закон и не може да съществува такъв закон. В цивилизования свят подобни неща се регулират от съответните гилдии , това е известният термин саморегулация. У нас ситуацията е незряла и за съжаление тази саморегулация все още е пред нас, но в никакъв случай не трябва да вървим по пътя на държавната намеса. От време на време измерваме температурата на водата в даден съд - може да го наречем езеро или море, няма никакво значение", добави още Стойчев.

Социологът смята, че данните от проучванията не трябва да се надценяват, защото те влияели може би само на около 20-30 процента от българите, които не са се ориентирали и политическите им нагласи не са твърди,

„Каквито и изследвания човек да прави в науката, която и да било наука, ако те пряко противоречат на здравия разум, една голяма въпросителна винаги - най-малкото в главата на избирателя, трябва да възникне. Има едни българи, които са около 40% от българското население, което е с твърди политически убеждения. То чете и се интересува какви са резултатите на социологията, но не променя мнението си, защото има твърда принадлежност към някаква идея. Има едни други - около 30%, които никога не гласуват и не ги интересуват тези неща. И сигурно има, може би 20%, може би 30% от хората, които не са чак дотам ориентирани или техните нагласи не са чак дотам твърди и до някаква степен, може би, това, което се съобщава от социолозите, им влияе. Но това да се провери и да се измери в каква степен и колко точно - е невъзможно. Така че да се преувеличава ролята на тези измервания е също толкова глупаво, колкото да се подценява", подчерта социологът Кънчо Стойчев.

 Етикети: Кънчо Стойчев, социологически проучвания

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#12

БУБИ - 02.04.2013 г. 19:56:28

хайде пак кънчо мрънчо пак се обажда все много знае ама не знае да си трае,да отива при комунистическите приятели дето му дават думата Слави Трифонов и ееееенергиния спец и и собственик КУРомбашев и да мрънка там какъв е разбирач.

#11

Айде поредният идиот, - 29.03.2013 г. 19:48:50

неистово желаещ да управлява гилдията си! То не бяха адвокати, доктори, архитекти, инженери, строители вся ... сега и тоя идиот реши да си задели монополче.

#10

Кънчо Стойчев - 29.03.2013 г. 18:44:18

И сега, на 13.05, като излязат изборните резултати, как ще се гледаме в очите, товарищ Стойчев? Впрочем, Мира Радева също не дава истинските резултати, защото процентите няма да са 30, повечко ще са. Да видим тогава какво ще реве другаря Стойчев, вместе с другаря Райчев, аджеба? Днес гледах по БТВ епохалния сблъсък между Кънчо ли беше, Кольо ли беше и Мира Радева. Жената му каза, че още днес може да си донесе анкетните карти - в БТВ или пред някакви си там от социологическия факултет на СУ. Другаря Стойчев /или Колев/ - който там беше срещу нея, взе да говори, че можел да си покаже анкетните карти, ама някой ден, поне след един месец. Питам се, защо ли? И накрая, също като Петърчо и Марийка в детската градина, другаря Стойчев /или Колев/ каза - а пък другарко, аз повече няма да си играя с Марийка /нямало било да говори в едно студио с Мира Радева/. Боже, Боже, прибери си вересиите. Бойко бил тиранин, бил диктатор, бил марсианец и като цяло - прост пожарникар. Да ви видя, ако ви управляваше добрата стара комунистическа партия, дали щяхте да си говорите на кой каквото му скимне, без да се оглеждате? Дето се вика - по-добре пожарникар, ама мъж в гащите, отколкото очилат интелектуалец, обаче жена в гащите. Станишев днес се наака по БТВ. Беше дошъл, милия, ей така на спокойствие да си бръщолеви глупотевините, ама нещо грешна му излезе сметката. Такива доклади по имейла, 20-30 мога да напиша, особено ако е срещу заплащане и да ги пратя на когото си искам. Това обаче абсолютно нищо не значи. Това ще са поредните избори, на които тъпунгерите на Позитано 20 залагат на черен пиар и това ще изяде само и единствено техните глави.

#9

Йосиф Висарионович - 29.03.2013 г. 18:12:20

Социологията е буржоазна наука другари трябва да се регулира от пролетарското съзнание.

#8

Пак Кънчо - 29.03.2013 г. 17:45:25

14:17Социологът Кънчо Стойчев: Нагласите на хората преди изборите са променливи
С една дума може да сме сбъркали ама някъде с 20тина %. Ако не познаем сега догодина пак ще сме в играта на врачките!

#7

плагиат - 29.03.2013 г. 17:37:15

Кънчо рано се събуди
и започна да се чуди.
На главата му червена
Запулсира вена.

Пудел бял във мрака джафка,
Иде кака Куневявка.
Кънчо от дюкян излиза,
Куневявката прониза.

Хвърляй, Кънчо, хвърляй семе
Партията да зачене!
И без лицемерни маски
да решим изборите демографски!

#6

Пардон - 29.03.2013 г. 17:24:42

Не саморегулация!
Кънчо искал да каже - регулация!
Отгоре!
И Другарката Кунева настоява за Регулация!

#5

Гилдията - 29.03.2013 г. 17:20:54

Кънчо плаче за някой да дава указания на всички агенции. Както Съюза на съдиите например.
Например Кънчо се излага с платената прогноза и гилдията казва веднага - господа, това е в зоната на допустимите грешки!
И Кънчо и Кольо и Райчев искат Гилдия за да диктуват нечии разпоредби както казионните безполезни Профсъюзи!
Когато днес на Червен Кольо му казаха да сложи на масата своите резултати и прогнози той каза че му трябвали 3-4 дена да подготвя или съгласува резултати!
За какво?
Нали уверено ни говореше за резултати пък излезе че не е правил изследвания!!

#4

... - 29.03.2013 г. 17:08:54

Социологът-милионер-голфаджия Другаря Кънчо,не може да се отплати на БСП за парите,които е изкарал от нея. На цялата клика около Андрей Райчев сме се нагледали и наслушали на манипулациите. Искаме нови лица и агенции и в соцологията. 23 години едни и същи шамани ни облъчват. Не ви вярваме!!!

#3

Последен валс,сбогом БСП - 29.03.2013 г. 17:05:59

СТРАХ тресе позитанската мафия!Един от високо платените глашатаи-К.Стойчев ,и другите райчевци и кольовци се чудят как да измъкнат от тинята каруцата на Позитано.Наистина 30:16 не е истина,резултата ще бъде 35:12 или 122:40 депутата.

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още