Кметът на Шумен с искане за среща между институци и граждани за проблема с питейната вода
Кметът на Шумен с искане за среща между институци и граждани за проблема с питейната вода / netinfo

Кметът на Шумен Красимир Костов настоява до края на годината да бъдат осигурени 650 000 лв., нужни за довършване на работния проект на Пречиствателната станция за питейни води за Шумен. Това става ясно от отворено писмо на градоначалника, в отговор на питания на протестиращите шуменци.

Писмото е адресирано още до служебният премиер Марин Райков, министерствата на околната среда и на регионалното развитие, областният управител на Шумен и до управителят на ВиК.

В него Костов изразява подкрепата си към исканията на гражданите, във връзка с високата цена на водата.

„Изцяло ви подкрепям във вашата претенция, че тази цена по никакъв начин не отговаря на цена за чиста питейна вода, която всички имаме право да пием. Чистата питейна вода за Шумен е мечта на поне три поколения шуменци", се казва още в писмото на шуменския кмет.

По думите му, все още изготвен проект за пречиствателна станция, за питейна вода няма - тъй като Министерството на регионалното развитие е спряло финансирането на проектирането. От необходимите 800 000 лв. за изготвяне на работен проект, са платени единствено 150 000 лв. и по тази причина проектът е спрян.

Градоначалникът предлага да се организира среща с участието на Община Шумен, областен управител - в качеството му на председател на Асоциацията по водите и представител на държавата, на директора на ВиК - Шумен, РЗИ, РИОСВ, „Басейнова дирекция", министрите на регионалното развитие и околната среда.

Костов настоява още за: изготвяне на проект за пречиствателна станция до края на годината, приоритетно в новите оперативни програми да започне финансирането на пречиствателни станции за питейни води, рехабилитация на довеждащи водопроводи от яз. „Тича" и другите местни източници, до територията на Шумен и за финансиране на пълна модернизация на морално и технически остарелите и крайно енергоемки и неефективни помпени станции на ВиК - Шумен.

Костов иска още делът на общините, като акционери във ВиК дружествата да бъде увеличен на минимум 66%. В момента местните администрации са миноритарни собственици във ВиК-та.