Кипър няма да напусне еврозоната
Кипър няма да напусне еврозоната / снимки: Reuters

Кипър няма да напусне еврозоната след получената спасителна помощ от ЕС при строги условия, която спаси островната държава от банкрут. Това заяви президентът на страната Никос Анастасиадис по време на ежегодна конференция на държавните служители в столицата Никозия, цитиран от Кипърската осведомителна агенция. "Нямаме намерение да се отказваме от еврото и да експериментираме с бъдещето на нашата страна", заяви Анастасиадис.

Според него след приемането на програмата за преструктуриране на водещи банки в Кипър ситуацията е под контрол.

"Успяхме да запазим ситуацията в Кипър под контрол след постигане на споразумение с ЕС и МВФ за приемането на стриктна антикризисна програма за преструктуриране на водещи банки в страната", посочи Анастасиадис. Изявлението му идва, ден след като банковата система в Кипър възобнови работата си, която беше спряна на 16 март след предложения от ЕС данък върху банковите депозити.

На 25 март кипърските власти се договориха с кредиторите за антикризистана програма, която предвижда ликвидирането на втората по големина банка в страната Лаики банк (Народната банка) и преструктурирането на Банк ъв Сайпръс, отбелязва БГНЕС.

Анастасиадис, който дойде на власт едва в края на февруари, разкритикува партньорите от еврозоната, като ги обвини в "безпрецедентни изисквания". "Предотвратихме заплахата от фалит. Въпреки преживяната от всички ни трагедия, ситуацията е овладяна", каза още той.

Кипър няма да напусне еврозоната
netinfo